Fostul vicepreședinte al BNR, așteptat la Înalta Curte pentru recursul în casație - Procurorii vor să-l bage pe Bogdan Olteanu înapoi la închisoare

Fostul vicepreședinte al Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, revine la Înalta Curte joi, 7 septembrie, unde judecătorii dezbat recursul în casație depus de DNA împotriva hotărârii prin care acesta a scăpat prin prescripție de răspunderea penală pentru traficul de influență de 1 milion de euro în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Sep 7, 2023 - 11:15
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul vicepreședinte al BNR, așteptat la Înalta Curte pentru recursul în casație - Procurorii vor să-l bage pe Bogdan Olteanu înapoi la închisoare
Foto: Bogdan Olteanu

Procurorii DNA au formulat o cale extraordinară de atac împotriva hotărârii Tribunalului București, care anul trecut l-a eliberat din pușcărie pe Bogdan Olteanu și a constatat intervenția prescripției.

Demersul procurorilor anticorupție vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat, pe data de 24 iulie, că toate cele peste 5.700 de soluție de încetarea a procesului penal ca urmare a „marii prescripții” date de CCR și de ICCJ în 2022 sunt „contrare dreptului european” și crează „un risc sistemic de impunitate”.

Alături de Bogdan Olteanu, de „marea prescripție” au beneficiat și alți inculpați VIP în dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro, precum Elena Udrea, Ioana Băsescu, Darius Vâlcov, Tudor Pendiuc, Nelu Iordache sau Sorin Strutinsky. Totodată, mii de alți infractori s-au ales cu decizii de încetarea a procesului penal, unii judecați pentru infracțiuni de crimă organizată.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a confirmat pe data de 31 martie decizia instanţei de fond privind încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul lui Bogdan Olteanu. Acesta fusese eliberat anterior, odată cu admiterea în principiu a cererii, deși mai avea de executat trei ani de închisoare din condamnarea primită pentru trafic de influenţă.

Potrivit susținerilor avocatului, prejudiciul de 1 milion de euro a fost acoperit încă de pe vremea când Bogdan Olteanu se afla în detenție:

„Domnul Bogdan Olteanu a avut disponibilitatea de a achita prejudiciul. Este vorba despre o sumă importantă de bani pe care el, cu ajutorul familiei, a făcut eforturi pentru a fi achitată. S-a conformat benevol – indiferent cum vede el soluția de condamnare – și asta dovedește că este un om disciplinat și onest”, a arătat avocatul lui Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu a obținut la Tribunalul București (TB), pe data de 14 decembrie 2022, revizuirea condamnării pentru trafic de influență, urmare a deciziei CCR pe tema prescripţiei:

  • „Raportat la momentul epuizării faptei săvârșite de petentul-revizuent Bogdan Olteanu (noiembrie 2008), conform rechizitoriului, prescripția generală s-a împlinit în noiembrie 2016 (…). Instanța constată că (…) legislația aplicabilă în cauza de față nu conţine vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale.
  • Instituția revizuirii este diferită de instituția contestației în anulare, care sancționează eroarea de procedură. Alte referiri la dispoziții care prevedeau „întreruperea prescripţiei” nu pot fi primite, deoarece intră în conținutul dispoziției legale declarată neconstituțională.
  • Combinarea dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal în forma anterioară Deciziei Curţii Constituţionale nr. 297/2018 (prin considerarea că actul de procedură a produs un efect întreruptiv al cursului prescripţiei) cu dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal ulterioare publicării deciziei menţionate (care înlătură un asemenea efect după cum s-a arătat prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2022), ar echivala cu crearea unei lex tertia.
  • Instanța, în cursul rejudecării cauzei în fond, constată intervenirea prescripției răspunderii penale, cauză care înlătură răspunderea penală prin stingerea dreptului statului de a sancționa și a obligației infractorului de a suportă consecințele infracțiunii comise (conform rechizitoriului). Orice alte referiri la fondul acuzației și considerentele hotărârii judecătorești supuse revizuirii sunt incompatibile cu efectul, de plin drept, al instituțiilor invocate”, se arată în motivarea TB.

Bogdan Olteanu stătea la pușcărie din 29 octombrie 2020, după ce a fost condamnat pentru că a primit 1 milion de euro de la SOV pentru a-l „unge” ca guvernator al Deltei Dunării pe Liviu Mihaiu.

Amintim că scopul întregii „afaceri” era, pentru SOV, să își îndeplinească visul de a crea „benzinării plutitoare” pe Dunăre, un fel de barje din care ambarcațiunile ar fi putut alimenta din mers.

Urmare a deciziei CCR din data de 26 mai 2022 privind întreruperea prescripției, Bogdan Olteanu a cerut revizuirea.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei Curții Constituționale.

Sursa: ziare.com