Premierul Marcel Ciolacu a primit-o pe Maia Sandu la Palatul Victoria

Marcel Ciolacu a primit-o astăzi, 6 septembrie, la Palatul Victoria pe preşedinta Republicii Moldova. Premierul a ținut să o felicite pe Maia Sandu pentru determinarea de a menţine drumul european al Moldovei şi o asigură de sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Sep 6, 2023 - 12:31
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Marcel Ciolacu a primit-o pe Maia Sandu la Palatul Victoria
Foto: Captură Video

Miercuri, 6 septembrie, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu a ajuns la București pentru a participa la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M). Ea a fost primită la Palatul Victoria de Marcel Ciolacu. Premierul a apreciat participarea președintei Republicii Moldova la acest eveniment internațional.

„România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi înalți oficiali au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat nivelul excelent al cooperării. Premierul României și președinta Republicii Moldova au manifestat întreaga deschidere pentru continuarea, pe aceeași linie, a dialogului, precum și pentru a lucra împreună în vederea obținerii de rezultate concrete, în beneficiul cetățenilor celor două țări. 

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că România a transferat recent prima tranșă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte prioritare, în baza Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro.

Fondurile din această primă tranșă au fost direcționate către achiziționarea de microbuze pentru transportul școlar și către proiecte de infrastructură și dezvoltare locală (alimentare cu apă, canalizare etc).

Președinta Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în plan bilateral și în contextul de securitate actual, provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a evidențiat importanța continuării cooperării, mai ales în sectorul energetic, în perspectiva apropierii sezonului rece.
Șeful Executivului român a reafirmat susținerea politică și în plan tehnic pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, arătând că este prioritară în acest moment obținerea deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare, în cadrul Consiliului European din decembrie.

Premierul afirmă că participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul Uniunii Europene.

”Participarea la Summitul Iniţiativei celor 3 Mări creşte relevanţa Republicii Moldova în proiectele strategice de interconectare în regiune şi în cadrul UE”, a scris Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter.

Premierul Marcel Ciolacu a adăugat că o felicită pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, „pentru determinarea de a menţine drumul european al Moldovei” şi o asigură de sprijinul României pentru deschiderea negocierilor de aderare.

În plus, premierul Marcel Ciolacu va avea la ora 14.00, la Palatul Victoria, o întrevedere cu John Kerry, emisar special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă, în marja Summit-ului. 

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M vor fi organizate în perioada 6-7 septembrie 2023, la București, România devenind astfel primul dintre statele Iniţiativei care găzduieşte pentru a doua oară aceste evenimente, după edițiile desfășurate în 2018.

Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României, va avea loc joi, 7 septembrie, la Palatul Parlamentului și va reuni peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, reprezentați ai societății civile.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus  Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei,   Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări  în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este  John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.

Sesiunea la nivel înalt va fi urmată de patru paneluri pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât și a relației transatlantice: energie, transporturi, digitalizare, investiții.

Scopul  Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

România, ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, își concentrează principalele priorități strategice în domeniul energetic - cu accent pe tranziția verde și utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă -, dezvoltarea rețelelor de transport feroviar și rutier, precum și provocările viitoare în ceea ce privește digitalizarea în domeniul securității cibernetice și siguranța implementării inteligenței artificiale.

Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate - Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la Forum vor participa și  parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.

Sursa: DCNews