Închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru vânzarea de permise auto false - Procurorii nu au reușit să afle cine le-a fabricat și câți români le-au cumpărat

Tribunalul Argeș a dat pedepsele într-un dosar care viza o grupare de vânzători de permise auto false, aparent emise în Cehia. Mai mulți cetățeni din Argeș și Constanța au beneficiat de aceste documente falsificate și cumpărat pentru 2000 de euro fiecare.

Sep 4, 2023 - 11:12
Urmărește-ne peGoogle news
Închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru vânzarea de permise auto false - Procurorii nu au reușit să afle cine le-a fabricat și câți români le-au cumpărat
Imagine cu caracter ilustrativ

Procurorii argeșeni, care au instrumentat cazul, nu au reușit să stabilească cine a fabricat permisele și care este numărul total al cetățenilor care le-au cumpărat.

Trimiși în judecată au fost doar intermediarii care au scăpat cu pedepse ridicole în lipsa unor probe care să dovedească faptul că făceau parte dintr-un grup infracțional organizat.

Afacerea permiselor false, aparent emise în Cehia, vândute în România pentru 2000 de euro, a fost depistată în 2021 după ce polițiști de la rutieră au prins mai mulți șoferi cu astfel de documente, majoritatea cu domiciliul în aceeași zonă geografică. Cei mai mulți erau din comunele Berevoești și Bughea de Jos, județul Argeș. Cercetările au scos la iveală o adevărată rețea formată din furnizori de permise auto false, intermediari și, evident, beneficiari.

Despre afacere se auzea ”din gură în gură”, de la un vecin la altul, la petreceri și cumetrii. Cine era dispus să ofere suma cerută, 2000 de euro, 11.000 de lei sau contravaloarea în aur, primea permisul de conducere acasă prin curier, în cel mult o lună. Banii se plăteau personal sau prin MoneyGram. Demersul ilegal se pare că avea și continuitate. În schimbul unei alte sume de bani, 2000 sau chiar 3000 de euro, permisul fals cehesc urma să fie preschimbat într-unul autentic, emis în România.

Potrivit rechizitoriului, permisele de conducere false au fost vândute de un cuplu din Sighetu Marmației, Irina și Niculae G. Cei doi lucrau împreună cu un complice care avea rolul să găsească persoane dispuse să plătească banii pentru permisele false.

Procurori argeșeni nu au reușit să dea de urma celor care falsificau actele și nici nu au putut stabili cât de mare era rețeaua din care făceau parte cei trei. În rechizitoriu se menționează clar că falsificatorii au rămas la nivel de ”persoane neidentificate”. Probabil afacerea era una complexă și extinsă la nivel național. La percheziții s-au găsit documente false, agende pe care erau trecute date de identificare ale clienților din mai multe județe, specimene de semnătură, bani, dar cercetările nu au mers mai departe. S-au oprit, cel puțin deocamdată, doar la nivelul celor doi soți și al complicelui lor.

Din lipsă de probe, judecătorii argeșeni nu au putut să aplice pedepse mari, vânzătorii de permise false fiind achitați pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat. Au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

”Nu s-a dovedit astfel nicio colaborare sau consens neechivoc intre cei trei inculpați în sensul de a-și alătura eforturile pentru a se constitui într-o grupare, de a se supune unei discipline și de a acționa potrivit unui plan bine conturat în vederea îndeplinirii scopului pentru care a fost constituit, nu rezulta nicio înțelegere între participanți în vederea constituirii sau aderării la un grup.

Astfel nu se poate delimita elementul material al infracțiunii de constituire grup infracțional organizat distinct fata de elementul material al infracțiunii de complicitate la falsificarea permiselor de conducere (…) Pentru aceste considerente, instanța apreciază ca nu a fost dovedita infracțiunea de construire a unui grup infracțional organizat”, se arată în motivarea instanței.

Vânzătorii de permise false au fost găsiți vinovați doar pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Sentința Tribunalului Argeș nu este definitivă.

Sursa: ziare.com