Țările europene se confruntă cu o mare problemă în condițiile în care tinerii nu vor să intre în armată - În unele dintre state se discută de introducerea serviciului militar obligatoriu

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina i-a determinat pe politicieni să analizeze cu atenție orice scenariu posibil prin care Europa să devină mai puternică din punct de vedere militar.

Sep 3, 2023 - 22:47
Urmărește-ne peGoogle news
Țările europene se confruntă cu o mare problemă în condițiile în care tinerii nu vor să intre în armată - În unele dintre state se discută de introducerea serviciului militar obligatoriu
Imagine cu caracter ilustrativ

Una dintre soluțiile care ar putea fi implementate este introducerea serviciului militar obligatoriu, în condițiile în care tinerii nu sunt dispuși să intre în armată pentru că nu ar împărtăși ”obiectivele și scopurile generale ale armatei”.

Practic, tinerilor le lipsește motivația, în timp ce salariile sunt mici și condițiile de muncă dificile și periculoase. Printre statele care discută deja de reintroducerea armatei se numără Marea Britanie și Germania.

Alte țări, precum Danemarca și Lituania și-au propus să facă și mai multe și să îmbunătățească legislația în acest sens. Cu toate acestea, recrutarea unor tineri slab pregătiți, care nu doresc să meargă pe front, ar putea fi o mare problemă pentru țările din Uniunea Europeană. Potrivit profesorului de Științe Politice la Universitatea Warwick, Vicenzo Bonze, stagiul militar obligatoriu ar fi o idee bună.

“Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni”, a declarat Vincenzo Bove.

“Ei văd în mod clar înrolarea ca pe o soluție. Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, mai spune acesta.

“Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, a completat expertul, cu mențiunea că nu există dovezi că armatele formate din recruți ar fi mai eficiente comparate cu trupele regulate. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de eficientă și rapidă ar putea fi posibila recrutare a tinerilor.

“Uitați-vă doar la ce se întâmplă acum în Rusia cu recruți. Nu sunt foarte motivați. Tinerii sunt forțați să se înroleze, iar majoritatea dintre ei ar prefera să facă altceva”, a completat profesorul.

Între timp, un fost mercenar Wagner a dezvăluit că principala grijă a Rusiei a fost ca recruții ruși, mulți dintre ei de 21 de ani, nu vor fugi de pe front.

“Trei ani nu sunt suficienți pentru a însuși elementele de bază ale războiului. Chiar și folosirea armamentului simplu necesită multă pregătire”, spune profesorul italian, cel care a servit în Marină timp de 15 ani. “Unele state aduc în discuție ideea unor programe de trei luni, dar asta este nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”, a completat Bove în glumă.

“Armata îi primește pe cei mai buni și mai străluciți și, în plus, serviciul militar este un atu în CV-ul unui recrut. Să menții o țară în siguranță presupune mai mult decât forțe armate. Este vorba de diversitate. Este vorba despre sănătatea publică, protecția infrastructurii și asistența medicală. Tinerii pot fi chemați atunci când este nevoie de ei pentru a ajuta la protejarea țării de crize sau dezastre care ar putea apărea. Există atât de multe probleme societale pe care guvernul nu le poate rezolva singur“, a transmis expertul.