Administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit

Muniția, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor ruseşti, face parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care urmează să fie prezentat în cursul săptămânii viitoare. Muniţiile pot fi lansate de tancurile americane Abrams care, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul, sunt de aşteptat să fie livrate în Ucraina în următoarele săptămâni.

Sep 2, 2023 - 10:58
Urmărește-ne peGoogle news
Administraţia Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniţie care conţine uraniu sărăcit
Foto: U.S. Air National Guard / Imagine cu caracter ilustrativ

Unul dintre oficiali a spus că viitorul pachet de ajutor va avea o valoare cuprinsă între 240 și 375 de milioane de dolari, în funcție de ceea ce va include. Valoarea și conținutul pachetului sunt încă în curs de finalizare, au precizat oficialii. Casa Albă nu a comentat încă informaţia.

Deși Marea Britanie a trimis muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniție și va stârni probabil controverse. Aceasta urmează în urma unei decizii anterioare a administrației Biden de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei, în ciuda îngrijorărilor legate de pericolele pe care astfel de arme le reprezintă pentru civili.

Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenţii precum Coaliţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor cu Uraniu spunând că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv risc de cancer şi de malformaţii congenitale.

Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie, deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde într-un nor de praf și metal.

Statele Unite au folosit muniții cu uraniu sărăcit în cantități masive în războaiele din Golf din 1990 și 2003 și în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii din 1999.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, instituția de supraveghere nucleară a ONU, afirmă că studiile efectuate în fosta Iugoslavie, Kuweit, Irak și Liban „au indicat că existența reziduurilor de uraniu sărăcit dispersate în mediu nu reprezintă un pericol radiologic pentru populația din regiunile afectate”, scrie Reuters.

Wall Street Journal a raportat la jumătatea lunii iunie că SUA ia în considerare posibilitatea de a trimite muniții cu uraniu sărăcit în Ucraina.

Pachetele recente de ajutor în materie de armament pentru Ucraina au inclus artilerie, rachete de apărare aeriană și vehicule terestre, pe măsură ce contraofensiva ucraineană continuă. Reuters nu a putut stabili ce altceva conținea pachetul în afară de muniția cu uraniu sărăcit.

Asistența de securitate pentru Ucraina de la invazia rusă la scară largă din februarie 2022 a fost de peste 43 de miliarde de dolari.

Sursa: DCNews