MApN: O aeronavă C-27J Spartan transportă în străinătate pacienţi grav răniţi în explozia de la Crevedia

Ministerul Apararii Nationale (MApN) anunță că organizează o misiune de transport pentru pacienții grav răniți în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgențã, conform unei postări pe Facebook.

Aug 27, 2023 - 06:01
Urmărește-ne peGoogle news
MApN: O aeronavă C-27J Spartan transportă în străinătate pacienţi grav răniţi în explozia de la Crevedia
Foto: MApN

În urma celor două explozii de la Crevedia, soldate cu 58 de victime, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru a putea transfera, de urgență, pacienții răniți grav. Aceștia vor primi îngrijiri medicale care se impun marilor arși.

Primii pacienți au fost transferați, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu o aeronavă a Ministerului Apărării, la Spitalul Militar din Bruxelles.

În cursul zilei de duminică vor fi transferați la clinici din străinătate și alți pacienți, pentru intervenții medicale de specialitate, a precizat MAI.

"O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române este organizată în această noapte, pentru transportul unor pacienți grav răniți în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgențã.

 Îmbarcarea primilor pacienți în aeronava MApN este estimată pentru ora 03.00-03.30.

Monitorizarea pacienților pe timpul zborului va fi realizatã de personal medical din cadrul SMURD și al Bazei 90 Transport Aerian.", a transmis MApN.

Informația este în strânsă legătură cu declarația premierului Marcel Ciolacu, care anunțase că primele victime ale exploziilor de la Crevedia vor fi transferate la Bruxelles, la ora 3:30. 

Exploziile de la stația GPL din Crevedia au produs 58 de victime, dintre care o persoană a murit și 57 au fost rănite, 10 fiind în stare gravă, intubate. Printre persoanele rănite sunt 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi, potrivit ultimelor date transmise de Ministerul Afacerilor Interne, unde a fost constituită o celulă de criză.

Exploziile urmate de incendii au avut loc sâmbătă, după ora 18:00, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița.

Dintre cele 58 de persoane, opt au fost victime ale primei explozii. Una dintre aceste persoane a decedat în urma unui infarct, fără arsuri. Cele șapte persoane rănite au suferit arsuri și au fost transportate la unități medicale, trei la Spitalul de Urgență Floreasca din București și patru la Spitalul ”Bagdasar-Arseni”.

Alte 50 de persoane au fost rănite în a doua explozie, dintre care 3 au fost duse la UPU Târgoviște și 47 la spitale din București, cu arsuri și traumatisme.

”La momentul raportării (ora 02:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate”, a precizat MAI.

După activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost trimise următoarele forțe de intervenție:

  • ISU Dâmbovița – 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate;
  • ISU București-Ilfov – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare;
  • ISU Prahova – 3 autospeciale de stingere;
  • un elicopter SMURD;
  • 9 echipaje SAJ Dâmbovița;
  • IGPR – 29 de polițiști;
  • IGJR – 30 de jandarmi.

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 de metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 de locuitori.

În proximitatea zonei unde s-au produs exploziile a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-Alert.

La Ministerul Afacerilor Interne, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății.

Două linii TELVERDE au fost deschise, pentru ca familiile persoanelor rănite în exploziile de la stația GPL din Crevedia să poată afla informații despre starea acestora. Cele două numere de telefon la care pot suna non-stop sunt:

  • 021-2069397

  • 021-2069398

Sursa: Adevarul.ro, Gandul.ro