Alertă alimentară după ce un lot de pepeni verzi a fost retras de pe piață - Pepenii proveniți din Maroc conțin un pesticid neomologat în Uniunea Europeană

Specialiștii au emis o avertizare de sănătate după ce în pepenii care proveneau din Maroc a fost găsit un pesticid neautorizat în Uniunea Europeană. Mai multe persoane au avut probleme gastrice după ce au consumat pepene din piețe si magazine.

Aug 20, 2023 - 11:55
Urmărește-ne peGoogle news
Alertă alimentară după ce un lot de pepeni verzi a fost retras de pe piață - Pepenii proveniți din Maroc conțin un pesticid neomologat în Uniunea Europeană
Imagine cu caracter ilustrativ

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o alertă de sănătate după ce s-a găsit un lot de pepeni verzi plini de metomil, un pesticid neautorizat în UE, care provoacă probleme de sănătate oamenilor.

Lotul respectiv de pepeni verzi proveneau din Maroc, conform reprezentanților RASFF, și conțineau cantități mari de metomil, peste limita permisă în Uniunea Europeană.

S-a găsit o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, exagerat de mult față de limita permisă de 0,015 mg/kg-ppm.

Sistemul european a pornit o investigație în această situație grave și a luat măsuri pentru retragerea lotului de pepeni din toate supermarketurile europene. 

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri.

Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată” , au declarat reprezentanții RASFF, notează  Ziarul Românesc. 

„Amestecul de metomil cu consumul de alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic, precum și poate provoca insuficiență renală”, mai afirmă experții.