Pensionarii din Germania fug pe capete în Ungaria: Acolo trăim confortabil din pensia noastră de 1400 de euro

În locul staţiunilor spaniole, pensionarii germani aleg Lacul Balaton pentru a-şi petrece anii de pensionare. Ei spun că Ungaria este mai ieftină, mai sigură şi mai umană decât Germania.

Aug 15, 2023 - 08:13
Urmărește-ne peGoogle news
Pensionarii din Germania fug pe capete în Ungaria: Acolo trăim confortabil din pensia noastră de 1400 de euro
Imagine cu caracter ilustrativ

Pensionarii germani nu mai visează să-şi petreacă anii de pensionare în sudul Spaniei - despre această situaţie a publicat un amplu articol ziarul spaniol ABC, cu un trecut considerabil, (120 de ani). Ziarul explică acest fenomen prin faptul că numărul pensionarilor germani stabiliţi în Ungaria a crescut cu 25% în ultima perioadă, iar aceasta este o veste proastă pentru staţiunile din Spania. Mai mulţi pensionari germani au spus pentru ziarul ABC că pleacă de la locul lor natal în Ungaria din cauza impozitelor mari şi vieţii mai scumpe, precum şi din cauza tratamentului mai uman şi a siguranţei publice mai bune.

Sebastian, de exemplu, a lucrat la o companie de logistică din Berlin toată viaţa şi s-a pensionat în mai 2022. El îşi face deja bagajele pentru a se muta în Ungaria. Cu toate că iniţial s-a gândit că regiunea catalană Costa Brava va fi casa lui pentru anii de pensionare, unde îşi petrecea întotdeauna verile. Până la urmă, a decis că se va muta în Ungaria şi va întemeia noua sa viaţă aici cu preţul apartamentului din Germania pe care l-a vândut. Sebastian a spus că Ungaria a apărut ca destinaţie după o emisiune de televiziune. Postul Mitteldeutscher Rundfunk (MRD) a difuzat un reportaj despre emigrarea cetăţenilor germani în Ungaria. Desprea aceasta a scris în detaliu şi ziarul ungar "Világgazdaság" la acea vreme. Sebastian a văzut abia atunci cât de mici sunt preţurile imobiliarelor ungare în comparaţie cu cele germane. M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viaţa în Ungaria este mult mai ieftină şi mai confortabilă, aşa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton, a amintit de cele întâmplate Sebastian.

Ziarul spaniol a relatat şi de cazul Alinei, care în prezent trăieşte la Zánka, judeţul Veszprém, înpreună cu soţul ei. Alina a spus că în Germania nu puteau, pur şi simplu, să trăiasacă din pensii.

"A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania - n.red.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro", a mai relatat Alina, menţionând că şi preţul scăzut al locuinţei a fost decisiv pentru ei, la fel ca şi mâncarea ieftină. Nu numai că au putut să cumpere o casă nouă din vânzarea apartamentului lor din Germania, dar au putut să-şi creeze şi o rezervă.

"La Keszthely se poate cumpăra o proprietate complet renovată cu un teren de 5.000 de metri pătraţi pentru 49.000 de euro. În Germania, nici măcar un garaj nu se poate cumpăra cu aceşti bani", a declarat agentul imobiliar german Otmar Heider, care locuieşte în Ungaria de douăzeci de ani.

A fost foarte tristă când a fost nevoită să-şi vândă apartamentul de pe Skalitzer Strasse din cartierul Kreuzberg, din Berlin. Era moştenirea părinţilor şi bunicilor mei. Ştiu cât de greu le-a fost să reconstruiască după război, dar în această zonă nu se poate trăi, este pur şi simplu, un focar de droguri şi violenţă. Este înfricoşător să ieşi pe stradă. Nu ne puteam permite să facem cumpărături într-o altă zonă a Berlinului.

Margarete a subliniat că plecarea sa la vârsta de pensionare în Ungaria este un fel de protest.

"Am muncit si am plătit impozite mai bine de 33 de ani. Acum, la 82 de ani, ar trebui să trăiesc cu aproape 800 de euro pe lună, ceea ce este suficient pentru sărăcia din Germania. Este foarte nedrept, statul german a uitat de noi", a spus Margarete, potrivit căreia, din acest motiv emigrează tot mai mulţi pensionari în alte ţări, unde pur şi simplu sunt trataţi mai bine.

Anke locuieşte într-un azil de bătrâni din Ungaria. S-a mutat în Ungaria în speranţa unei îngrijiri mai umane. În Germania asistentele ţipau mult la ea şi a avut parte de puţină îngrijire. După pandemia cu noul coronavirus, fiul său a ajutat-o să fie acceptată într-o instituţie din Ungaria, unde până acum a beneficiat de un tratatment mai uman.

Statisticile confirmă cazurile personale. În Ungaria, numărul pensionarilor germani care locuiesc permanent în ţară a crescut cu 25 la sută. În 2021, Instituţia Federală Germană pentru Asigurări de Pensii a transferat pensiile în conturi bancare ungare pentru 5.398 de persoane. Datele pentru anul 2022 nu sunt încă cunoscute, dar conform specialiştilor, acest număr a crescut: în prezent sunt în derulare în jur de 14.000 de cereri. De asemenea, se ştie, cu 67.000 de pensionari germani mai mulţi au solicitat asistenţă socială anul trecut decât în 2021, pe motiv că pensia lor nu acoperă nivelul minim de existenţă. Astfel, sunt deja în total 1,2 milioane, iar numărul lor a crescut cu 6 la sută numai în 2022. Motivele acestei situaţii create trebuie căutate în perioada fostului cancelar Gerhardt Schröder, care în 2003 a depus reforma numită Agenda 2010, care a restructurat sistemul german de asistenţă socială. În opinia pensionarilor germani, din cauza acestui program au scăzut pensiile şi asta a dus la faptul că astăzi Lacul Balaton este denumit "noul paradis al pensionarilor germani".

Pe parcursul a câţiva ani, numărul pensionarilor germani care locuiesc în Ungaria a crescut cu un sfert. Unul dintre posturile publice de televiziune germane a încercat să dezvăluie motivele şi a ajuns la concluzia că germanii aleg Ungaria în masă mai ales din motive politice, dar şi preţurile mici sunt atractive, conform Rador.

Sursa: DCNews