Ziua Marinei Române: Evenimentele din program, cu participarea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Marcel Ciolacu

Ziua Marinei Române este organizată marți la Constanța, după o pauză de patru ani, iar la eveniment sunt așteptați mii de turiști și constănțeni.

Aug 15, 2023 - 08:10
Urmărește-ne peGoogle news
Ziua Marinei Române: Evenimentele din program, cu participarea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Marcel Ciolacu
Foto: Navy.ro

La manifestări şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Marinarii militari vor prezenta, cu acest prilej, exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Cu câteva minute înainte de ora 10.00, este programată începerea festivității, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari.

La Ziua Marinei, ”Zeul Neptun” îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” şi ”Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

Sursa: Știrile ProTV