Percheziții pentru destructurarea unei grupări specializate în înșelăciuni prin metoda „Accidentul”

Percheziţii în Bucureşti și județele Gorj, Vrancea şi Botoşani, pentru destructurarea unei grupări specializate în înşelăciuni prin metoda ”accidentul”. Suspecţii ar fi obţinut de la persoane vârstnice bani și bijuterii din aur, pretinzând că sunt cadre medicale sau rude şi cerând sume importante de bani pentru un membru de familie care ar fi avut un accident grav.

Aug 9, 2023 - 10:48
Urmărește-ne peGoogle news
Percheziții pentru destructurarea unei grupări specializate în înșelăciuni prin metoda „Accidentul”
Foto: Captură Video

De la începutul lunii iunie 2023 şi până în prezent, cei bănuiţi ar fi apelat telefonic mai multe persoane din ţară şi s-ar fi recomandat a fi cadre medicale sau membrii de familie ai celor apelaţi, în unele conversaţii apelând şi la disimularea vocii.

Profitând de vulnerabilitatea persoanelor vătămate cauzată de vârsta înaintată şi sub pretextul că membrii de familie ai acestora ar fi implicaţi în accidente rutiere grave, pentru care este necesară intervenţia medicală de urgenţă şi sume de bani consistente, cei în cauză ar fi determinat persoanele apelate să le ofere bani sau bijuterii de valoare.

Ulterior obţinerii încrederii şi datelor referitoare la adresele de domiciliu ale persoanelor apelate, acestea ar fi fost transmise unor complici care s-ar fi deplasat la locuinţele persoanelor vătămate şi care ar fi colectat sumele de bani sau celelalte bunuri de valoare, după ce s-ar fi recomandat a fi reprezentanţi ai unităţilor medicale.

În acest fel, suspecţii ar fi reuşit să obţină peste 30.000 de euro şi zeci de grame de bijuterii din aur de la victime.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

De asemenea, documentarea activităţii infracţionale a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Târgu Mureş.

La percheziţii participă: poliţiştii serviciilor de investigaţii criminale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratelor de poliţie judeţene Gorj, Vrancea şi Botoşani.

Cercetările sunt efectuate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune.