Lipsa forței de muncă este critică în Ungaria - Cei mai mulți lucrători străini sunt recrutați din Filipine, Vietnam, Mongolia, Indonezia și Kârgâzstan

În Ungaria, recrutarea forţei de muncă din străinătate se desfăşoară în forţă, până în prezent 25 de companii de închiriere au obținut certificare pentru a aduce lucrători străini printr-o procedură simplificată, a precizat pentru ziarul economic ungar „Világgazdaság” expertul HR Portal în piaţa forţei de muncă, Zoltán Karácsony, care a relatat că cercul de clienţi care solicită forţă de muncă din străinătate este în continuă expansiune, nu numai companiile de producție, dar și companiile de servicii ar angaja muncitori străini, de exemplu, pentru curăţenie în hoteluri.

Aug 7, 2023 - 12:29
Urmărește-ne peGoogle news
Lipsa forței de muncă este critică în Ungaria - Cei mai mulți lucrători străini sunt recrutați din Filipine, Vietnam, Mongolia, Indonezia și Kârgâzstan
Imagine cu caracter ilustrativ

În următorii ani, în Ungaria poate fi creat aproximativ o jumătate de milion de noi locuri de muncă, ceea ce presupune, pe baza situației actuale de pe piața muncii, implicarea a cel puțin 200-300 de mii de muncitori străini peste numărul actual de aproximativ o sută de mii.

Situația se va schimba cu siguranță în măsura în care până acum lucrătorii străini au venit în Ungaria în principal din țările vecine, în timp ce numărul lucrătorilor din țărilor terțe este de doar câteva mii, potrivit Sándor Czomba, secretar de stat responsabil cu politica de ocupare a forței de muncă. Din acest considerent a adoptat Parlamentul legislația care va intra în vigoare în noiembrie şi care permite angajarea lucrătorilor străini în Ungaria cu respectarea unor condiții stricte, dar care nu le oferă șansa de a se stabili în ţară.

Zoltán Karácsony a mai precizat că acum țara țintă numărul unu este Filipine, dar lucrătorii sunt recrutaţi într-un număr mare şi din Vietnam, Indonezia, Mongolia și Kârgâzstan.

Majoritatea dintre ei sunt aduşi pentru domenii care necesită o specializare, dar și căutarea muncitorilor calificați este în creștere, de exemplu, se caută muncitori în posturi de sudori, șoferi de camioane și șoferi de stivuitoare. Potrivit expertului, problema este că timpul de realizare pentru o recrutare este de 14-15 săptămâni, deoarece administrația – de exemplu, eliberarea autorizațiilor – încetinește procesul.

Zoltán Karácsony a mai subliniat că în primul trimestru al anului 2023, Oficiul Central de Statistică a măsurat mai puține posturi vacante pentru prima dată din 2020, dar şi aşa sunt în evidenţă 83.000 de posturi. Majoritatea locurilor de muncă vacante erau printre ocupațiile care necesită studii superioare. În timp ce numărul posturilor vacante în management, ocupațiile care necesită aplicarea independentă a studiilor superioare și ocupațiile agricole au crescut, a scăzut în celelalte grupe principale de ocupații.

Dacă ne uităm la o comparație la nivelul UE, se poate observa că deficitul de forță de muncă este mult mai mare la vest de Ungaria. În primul trimestru al anului 2023, în Uniunea Europeană erau 2,8 posturi vacante la o sută de locuri de muncă. Austria, Belgia și Olanda au avut cea mai mare cerere de forță de muncă suplimentară (4,7 la sută fiecare), în timp ce Bulgaria, Spania, Polonia și România (0,9 la sută) au avut cea mai scăzută cerere, cifra ungară fiind de 2,5 la sută.

Sursa: G4Media