Este posibil să înghiți un păianjen fără să vrei în timp ce dormi? - Ideea, demontată de experți după ce un britanic s-a plâns că a fost înțepat în gât

Chris Cowsley, un lucrător poștal din Hertfordshire, Marea Britanie, crede că a făcut recent acest lucru, potrivit BBC. A fost dus la spital luna trecută după ce s-a trezit sufocându-se în zori. Acesta mărturisește că medicul de pe ambulanță i-a sugerat că uvula lui - biluța care atârnă în gâtul nostru - a fost mușcată de un păianjen.

Aug 6, 2023 - 11:47
Urmărește-ne peGoogle news
Este posibil să înghiți un păianjen fără să vrei în timp ce dormi? - Ideea, demontată de experți după ce un britanic s-a plâns că a fost înțepat în gât
Foto: Chris Cowsley / BBC

Gâtul i s-a umflat și respirația i-a fost grav afectată. Cowsley spune că s-a gândit că “o să moară”. De la spital s-a transmis că nu se știe sigur ce i-a cauzat domnului Cowsley problemele de respirație - deși un specialist a sugerat că teoria mușcăturii de păianjen a paramedicului ar putea avea sens. Societatea Britanică de Arahnologie a intervenit în caz.

“Ei sunt prădători și prada lor principală sunt insectele, insecte care ne mâncă din recolte și ne deranjează din animale”, sugerează site-ul său web. Un studiu realizat de Universitatea din Basel din Elveția în 2017 a constatat că păianjenii au un impact ecologic enorm ca dușmani naturali ai insectelor.

Raportul afirmă: “Cu mai mult de 45.000 de specii și o densitate a populației de până la 1.000 de indivizi pe metru pătrat, păianjenii sunt una dintre cele mai bogate și mai răspândite grupuri de prădători din lume.”

Ei au calculat că “populația globală de păianjeni (cu o greutate de aproximativ 25 de milioane de tone) elimină anual o cantitate estimată de 400-800 de milioane de tone de pradă”.

Experții în păianjeni, totuși, sunt mai puțin convinși că un păianjen a fost vinovatul pentru problema respiratorie a lui Cowsley. Dr. Matt Wilkinson, din departamentul de zoologie al Universității Cambridge, spune: "Există un mit conform căruia înghiți cam opt păianjeni pe an în timp ce dormi. Este doar atât: un mit, deși e unul pe care mulți oameni îl acceptă ca realitate.”

Nu este clar de unde a apărut povestea cu înghițirea păianjenilor, dar mitul este atât de încorporat încât s-a transformat într-o legendă urbană, spune dr. Wilkinson. “Este foarte curios că aceasta a fost reacția instinctivă [a celor care l-au tratat pe bărbat]”, spune el. 

“Foarte puțini păianjeni din Marea Britanie te pot mușca și singurul posibil este văduva falsă - este destul de mare și te-ai trezi dacă ar fi în gâtul tău”, spune dr. Wilkinson. “Nu o să se târască acolo - există curent de aer care intră și iese și pur și simplu nu o să intre acolo.”

Cercetătorii sunt de acord că majoritatea oamenilor s-ar trezi dacă ar avea un păianjen pe față. “Ai ști despre asta mult înainte să te muște”, a spus dr. Wilkinson.

"Arată-mi dovezile - rămășițele păianjenului - arată-mi mușcătura. Nu pot să-mi imaginez că un păianjen a făcut asta”, a conchis el.

Sursa: DCNews