Oficiali din peste 30 de țări participă în Arabia Saudită la discuții despre războiul din Ucraina. Kievul încearcă să-şi promoveze formula de pace - Rusia nu a fost invitată

Oficiali din peste 30 de ţări au început sâmbătă în oraşul saudit Jeddah discuţii asupra conflictului dintre Rusia şi Ucraina, la care aceasta din urmă şi aliaţii săi occidentali speră să obţină progrese către convenirea unor principii cheie de soluţionare a acestui conflict conform formulei de pace dorite de Kiev.

Aug 5, 2023 - 20:47
Aug 5, 2023 - 20:48
Urmărește-ne peGoogle news
Oficiali din peste 30 de țări participă în Arabia Saudită la discuții despre războiul din Ucraina. Kievul încearcă să-şi promoveze formula de pace - Rusia nu a fost invitată
Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit unor surse diplomatice, gazda reuniunii, Arabia Saudită, a ţinut în mod special ca la aceste discuţii să ia parte Brazilia, India, China şi Africa de Sud, state care împreună cu Rusia formează grupul BRICS, ce doreşte să devină o contrapondere a Occidentului într-o lume multipolară. Toate aceste patru state participă la întâlnirea de la Jeddah.

Un interes special a stârnit participarea Chinei, care nu a luat parte la o întâlnire precedentă de acest fel, desfăşurată la Copenhaga. Beijingul l-a trimis la Jeddah pe emisarul său special pentru Ucraina, Li Hui. Totuşi, unii comentatori atrag atenţia că această participare a Chinei la reuniunea din Arabia Saudită nu înseamnă nicidecum că Beijingul va fi în cele din urmă de acord cu rezultatul pe care urmăresc să-l obţină acolo Ucraina şi aliaţii acesteia.

Încă nu este clar dacă la finalul reuniunii de două zile va fi elaborată o declaraţie comună, iar reprezentantul Ucrainei, Andriy Yermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anticipat înaintea începerii discuţiilor că acestea vor fi 'dificile'. Rusia nu a fost invitată la reuniunea de la Jeddah, astfel că aceste discuţii nu pot fi considerate negocieri de pace. Ultima rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene a avut loc în martie anul trecut la Istanbul.

Ulterior, Kievul a condiţionat orice tratative cu Moscova de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional. Aceasta este de altfel formula de pace propusă de Zelenski şi asupra căreia Ucraina şi aliaţii ei încearcă să convingă în discuţiile din Arabia Saudită, formulă considerată de Moscova drept o cerere de capitulare a Rusiei.

De partea sa, aceasta din urmă cere Kievului să accepte pierderea Crimeei şi a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia şi le reproşează responsabililor ucraineni că s-au retras anul trecut de la negocierile de pace pentru că aşa le-a cerut Washingtonul.

Sursa: DCNews