Comenzile la Avioanele de luptă multirol Rafale au făcut ca exporturile de armament ale Franței să atingă un nivel record

Comenzile pentru avioanele de luptă multirol Rafale au impulsionat în 2022 exporturile de armament francez, care au atins un nivel record de 27 de miliarde de euro, potrivit unui raport anual trimis Parlamentului francez, consultat de AFP.

Iul 26, 2023 - 16:19
Urmărește-ne peGoogle news
Comenzile la Avioanele de luptă multirol Rafale au făcut ca exporturile de armament ale Franței să atingă un nivel record
Imagine cu caracter ilustrativ

'Contractul important pentru 80 de avioane Rafale destinate Emiratelor Arabe Unite a contribuit în mare parte la această cifră istorică', după ce în 2021 exporturile de armament francez s-au cifrat la 11,7 miliarde de euro, a comentat Ministerul francez al Apărării în acest raport, prezentat de cotidianul La Tribune. Semnat în luna decembrie 2021, şi intrat în vigoare în 2022, contractul pentru 80 de avioane Rafale destinate Emiratelor Arabe Unite are o valoare de peste 16 miliarde de euro.

La acest mega-contract se adaugă o comandă fermă pentru şase avioane Rafale, venită din Indonezia, şi alte şase avioane comandate de Grecia, care confirmă succesul avioanelor Rafale la export, după un an 2021 în care au fost încheiate deja contracte pentru acelaşi avion cu Grecia, Egiptul şi Croaţia, se arată în raportul Ministerului francez al Apărării.

Luna aceasta, India şi-a dat acordul de principiu pentru achiziţionarea unui număr suplimentar de 26 de avioane Rafale pentru marina militară, după cele 26 de avioane de acelaşi tip livrate forţelor aeriene din India, chiar dacă decizia trebuie să fie confirmată după negocierile cu Guvernul francez.

Anul 2022 a fost marcat de asemenea de un contract de achiziţie a trei fregate semnat cu Grecia, contract care include şi mentenanţa şi armamentul asociat.

Tot în Europa, Polonia a semnat în luna decembrie 2022 un contract pentru doi sateliţi de observaţie francezi. Pe regiuni, în anul 2022, zona Orientul Mijlociu a fost responsabilă pentru 64% din comenzile totale de armament francez, devansând Europa (23%) şi Asia (8%).