SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de 400 de milioane de dolari

Administraţia Biden va trimite până la 400 de milioane de dolari în ajutor militar suplimentar Ucrainei, inclusiv o varietate de muniţii pentru sisteme avansate de apărare aeriană şi un număr de drone mici de supraveghere Hornet, au declarat luni oficiali americani, în contextul în care atacurile în război s-au intensificat, incluzând lovituri la Moscova şi în Crimeea, relatează AFP.

Iul 25, 2023 - 10:50
Urmărește-ne peGoogle news
SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina de 400 de milioane de dolari
Foto: Міністерство оборони України

Pachetul include o serie de muniţii - de la rachete pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) şi sistemul naţional avansat de rachete sol-aer (NASAMS) la Stingers şi Javelins. Armele sunt furnizate prin intermediul autorităţii prezidenţiale de retragere, care permite Pentagonului să ia rapid articole din propriile stocuri şi să le livreze Ucrainei, adesea în câteva zile.

Oficialii au declarat că SUA trimit, de asemenea, runde de artilerie obuzier şi 32 de vehicule blindate Stryker, împreună cu echipamente de demolare, mortiere, rachete Hydra-70 şi 28 de milioane de cartuşe pentru arme de calibru mic. Hornets sunt nano-drone minuscule care sunt folosite în mare parte pentru colectarea de informaţii.

Ucraina le-a primit în trecut şi de la alţi aliaţi occidentali. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru AP, deoarece pachetul de ajutor nu a fost încă anunţat.