Studenții la Comunicare reclamă numirea unui fost șef din SRI la Facultatea de Jurnalism a Universității București
Studenții de la FJSC au reacționat după ce facultatea l-a angajat miercuri, 19 iulie, pe Antonio Amuza, fostul șef al departamentului de resurse umane al Serviciului Român de Informații (SRI), ca asistent universitar la catedra de publicitate a instituției.
Asociația Studenților la Comunicare (ASC) a solicitat consiliului facultății să revizuiască decizia, arătând că fostul șef SRI nu are studii în domeniul angajat să predea.
„În primul rând, persoana în cauză nu are studii în domeniile publicității sau ale semioticii, din care fac parte disciplinele pe care ar urma să le predea în calitate de asistent universitar. Acest lucru ridică întrebări cu privire la calificările sale pentru predarea unor materii precum "Introducere în publicitate", "Introducere în semiotică", "Atelier în publicitate", "Semiotica publicității", "Publicitate politică", "Practică", "Noile media și comunicarea politică în advertising", "Comunicarea de criză" și "Campanii în publicitate", transmit studenții.
Totodată, ASC argumentează că prezența unui fost angajat SRI ridică semne de întrebare și poate duce la întrijorare privind independența și imparțialitatea informațiilor din facultate.
„De asemenea, prezența actualului angajat în cadrul facultății noastre, fost membru al Serviciului Român de Informații (SRI) ridică semne serioase de întrebare și reprezintă o incertitudine asupra mediului academic, care formează specialiști în domeniul presei, relațiilor publice și publicității. SRI-ul, prin natura sa, este o instituție care adesea este asociată cu aspecte de securitate națională și activități confidențiale, iar prezența unui fost angajat al acestei instituții în rândul profesorilor noștri poate produce îngrijorări cu privire la independența și imparțialitatea cunoașterii pe care o dobândim noi, studenții.
În calitate de reprezentanți ai studenților, considerăm că este important să menținem standardele academice ridicate și să oferim cel mai bun cadru de învățare pentru colegii noștri. Prin urmare, solicităm Consiliului Facultății să revizuiască decizia privind ocuparea postului de asistent universitar la FJSC de către candidatul în cauză”, au mai transmis studenții.
Senatul Universității din București a validat miercuri concursul privind numirea lui Amuza, cu 59 de voturi pentru, 5 contra și 25 de abțineri.
În intervalul 2017-2022, Antonio Amuza a fost șeful departamentului de HR din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI). De asemenea, printre altele, este licențiat în drept și doctor în sociologie, ambele lucrări fiind întocmite sub coordonarea lui Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Mai mult, în prezent este și șef de cabinet la Secretariatul de Stat al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, conform CV-ului său.
În cadrul postului ocupat la SRI, care reprezintă mai mult de o treime din cariera sa, atribuțiile lui Antonio Amuza au fost:
- coordonator proiecte de transformare instituțională și coordonator de achiziții prin fonduri europene nerambursabile și șef de implementare a instrumentelor de diagnoză, climat și cultură organizațională
- team manager - think tank intern de planificare strategică a forței de muncă
- consilier cabinet director pe teme de sociologie
- responsabil de crearea design-ului metodologic pentru studii de people analytics (calitativ & cantitativ)
Problemele au fost sesizate de mai multe cadre didactice din FJSC. În acest sens a fost trimisă o sesizare către Rectorul Universității din București, Președintele Senatului Universității din București, Decanul FJSC, membrii Senatului UB și membrii Consiliului FJSC.
În sesizare sunt enumerate motivele pentru care nu poate fi validat rezultatul concursului pentru post.
Jurnalista de investigații Emilia Șercan punctează că un profesor cu istoric în cadrul serviciilor de informații reprezintă o adevărată vulnerabilitate, susținând că SRI nu a negat niciodată că recrutează mai ales ziariști. În plus, Șercan adaugă că fostul șef din SRI nu are nici măcar pregătirea necesară pentru a preda disciplinele prevăzute de postul scos la concurs.
„Simpla referință la SRI din CV-ul candidatului ar fi trebuit să fie un mare semnal de alarmă pentru multele comitete și comisii de validare prin care a trecut și care nu au avut nicio problemă cu lucrul acesta teribil de problematic pentru o facultate care scoate oameni de comunicare.
Într-o breaslă atât de specială, cum e cea a presei, relațiilor publice și publicității, prezența chiar în facultatea care formează specialiștii în aceste domenii a unui fost (pe bune, fost?) angajat al SRI este un mare semn de vulnerabilitate, cu atât mai mult cu cât știm bine că SRI nu a negat niciodată faptul că recrutează mai ales ziariști”, a transmis Emilia Șercan.
Sursa: ziare.com