Tot mai mulți britanici consideră că Brexitul a fost o greşeală – sondaj YouGov

Proporţia britanicilor care sunt de părere că Brexitul a fost o greşeală a atins un nou nivel maxim record în această lună, indică rezultatele unui sondaj YouGov difuzate marţi, relatează Reuters.

Iul 18, 2023 - 13:54
Urmărește-ne peGoogle news
Tot mai mulți britanici consideră că Brexitul a fost o greşeală – sondaj YouGov
Imagine cu caracter ilustrativ

Brexit a fost retragerea din Uniunea Europeană⁠ și din Euratom a Regatului Unit. În data de 23 iunie 2016, Regatul Unit a organizat un referendum (cunoscut sub numele de „Brexit”) în care cetățenii erau întrebați dacă doresc sau nu ca țara lor să rămână în UE. Cetățenii britanici au decis ieșirea din UE cu 52 % din voturi pentru și 48 % împotrivă.


Guvernul de la Londra a anunțat în mod oficial retragerea țării în martie 2017, începând negocierile cu UE pentru Brexit. În mod oficial, Regatul Unit s-a retras din UE la 23:00 GMT, 31 ianuarie 2020, începând o perioadă de tranziție care s-a încheiat la 31 decembrie 2020.


Astfel, 57% dintre britanici consideră că decizia de a ieşi din Uniunea Europeană în 2016 a fost una greşită, în timp ce 32% sunt de părere că a fost o măsură corectă.

Mai mult de jumătate (55%) dintre britanici au afirmat că în prezent ar vota pentru rămânerea Regatului Unit în cadrul UE, iar 31% s-ar pronunţa pentru ieşirea ţării din blocul comunitar.

Premierul britanic Rishi Sunak a afirmat în luna mai că Brexitul aduce avantaje, el amintind de tăierile de TVA care ar duce la scăderea preţurilor produselor de igienă şi berii.

Acelaşi sondaj arată că 63% din britanici consideră acum Brexitul un eşec, iar 12% un succes.

Sondajul YouGov a fost realizat pe un eşantion de peste 2.000 de britanici.

Sursa: G4Media