Furtul lucrurilor lăsate nesupravegheate pe plajă nu obligă statul să găsească hoții: „Nu se justifică alocarea de resurse investigative”
Turiștii care reclamă furtul/dispariția unor bunuri lăsate nesupravegheate pe plajă sau la terase ar face bine să-și ia gândul că poliția sau procurorii se vor implica în găsirea obiectelor și pedepsirea hoților.
Statul, prin lege, poate decide renunțarea la urmărirea penală, considerând că o anchetă într-o astfel de situație este mult prea costisitoare și mâncătoare de timp și resurse în comparație cu paguba produsă.
Sunt zeci de astfel de dosare la judecătoriile din Constanța, în care procurorii cer instanțelor de judecată să accepte renunțarea la urmărirea penală (anchetă) tocmai pentru că prejudiciul este prea mic pentru un efort uriaș care vine odată actele de urmărire penală.
”În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de conţinutul faptei, de modul şi mijloacele de săvârşire, de scopul urmărit şi de împrejurările concrete de săvârşire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia”, potrivit Codului de Procedură Penală.
Multe dintre reclamațiile depuse de turiștii care au rămas fără bunurile lăsate nesupravegheate pe plajă sau terasele din Constanța se finalizează astfel, păgubitul fiind până la urmă vinovat de faptul că nu s-a îngrijit să-și protejeze telefonul, hainele, bijuteriile sau alte obiecte de mică valoare.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia a cerut Judecătoriei Mangalia să dispună reanunțarea la urmărirea penală în cazul unui tânăr care a reclamat dispariția telefonului de pe plaja din Vama Veche.
Bărbatul ”a sesizat organele de poliţie cu privire la furtul unui telefon mobil şi a relatat că în dimineaţa zilei de 15.08.2022, în jurul orei 04,00-04,30, aflându-se pe plaja din zona localului Stuff din Vama Vehce, a intrat în apă cu prietena sa, lăsându-şi hainele pe plajă, nesupravegheate, iar când au ieşit din apă au constatat lipsa telefonului, valoarea prejudiciului fiind de 1500 lei, sumă cu care s-a constituit parte civilă în process”.
Procurorii din Mangalia au considerat că în acest caz nu există interes public în urmărirea faptei, ”ţinând seama de conţinutul şi gravitatea faptei, împrejurările în care a fost săvârşită şi urmarea produsă, apreciind că nu se justifică alocarea de noi resurse investigative în speţă”.
Judecătoria Mangalia a admis solicitarea parchetului.
Un alt turist a reclamat că, în noaptea dinspre 30.04.2018-01.05.2018, în timp ce se afla în Vama Vehce, ni-au fost sustrase o pereche de ochelari de vedere, un ceas, un telefon mobil marca Iphone X şi un portofel ce conţinea suma de 320 de lei. Tânărul a declarat că în acea noapte se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi a adormit singur pe plajă, iar când s-a trezit, în timpul nopţii, a constatat că i-au fost sustrase bunurile pe care le avea asupra sa, respectiv: o preche de ochelari de vedere marca Police, un ceas de mână marca Nautica, un telefon mobil marca Iphone X şi un portofel, ce conţinea cartea de identitate, suma de 320 de lei, card bancar ING, card bancar BRD, cardul de sănătate, card pentru bonuri, valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 1400 de euro, cu care iniţial s-a constituit parte civilă în proces.
Și în acest caz s-a dispus încetarea anchetei pentru că efortul anchetatorilor era mult prea mare în comparație cu interesul public.
”S-a apreciat că din actele de urmărire penală efectuate rezultă că, în cauză nu există interes public în urmărirea faptei pentru care s-a început urmărirea penală, ţinând seama de conţinutul faptei, de împrejurările concrete de săvârşire a acesteia scopul şi urmările produse; de asemenea, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere, atitudinea persoanei vătămate şi eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal, prin raportare la gravitatea faptei, precum şi existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse prin săvârşirea infracţiunii”, se arată în motivarea instanței.
Evident, astfel de situații sunt cu miile în întreaga țară și nu se aplică doar în cazul turiștilor, ci atunci când prejudiciul produs prin furt este mult prea mic pentru demararea întregii proceduri specifice unei anchete penale.
Renunțarea la anchetă nu se poate face atunci când este vorba despre o tâlhărie, când inculpatul se folosește de violență pentru a intra în posesia bunurilor altei persoane.
Evident, astfel de situații sunt cu miile în întreaga țară și nu se aplică doar în cazul turiștilor, ci atunci când prejudiciul produs prin furt este mult prea mic pentru demararea întregii proceduri specifice unei anchete penale.
Renunțarea la anchetă nu se poate face atunci când este vorba despre o tâlhărie, când inculpatul se folosește de violență pentru a intra în posesia bunurilor altei persoane.