Acordul privind exportul de cereale ucrainene a încetat
Acordul cvadripartit care garantează de un an exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seara, la miezul nopţii, la Istanbul (21:00 GMT), termenul limită stabilit când a fost reînnoit ultima dată pentru două luni, în mai, relatează AFP.
Ultima navă care transportă cereale provenite din Ucraina prin Marea Neagră a fost inspectată luni seara la Istanbul, cu câteva ore înainte de expirarea acordului internaţional, a anunţat ONU.
Ucrainenii i-au acuzat în mod constant pe ruşi că întârzie în mod deliberat verificarea navelor şi a încărcăturilor. Acordul privind exportul de cereale ucrainene a permis, în pofida războiului, exportul a peste trei milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că încetarea acordului se datorează faptului că o parte a acestei inițiative privind Rusia nu a fost încă implementată. El a mai subliniat că lovirea podului din Crimeea nu poate afecta poziția Moscovei în această problemă, poziție deja exprimată de președintele rus Vladimir Putin. În același timp, Peskov a menționat că Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului Mării Negre, de îndată ce partea rusă a acordului cu cereale va fi implementată.
Moscova a notificat deja oficial Turcia, Ucraina și Secretariatul ONU cu privire la obiecția sa față de prelungirea acordului de cereale, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pentru TASS. De asemenea, Rusia retrage din 18 iulie garanțiile de navigație în siguranță în Marea Neagră și închide coridorul maritim umanitar. Potrivit Reuters, Organizația Maritimă Internațională a ONU a primit deja o scrisoare corespunzătoare din partea Federației Ruse, în care se precizează că „vor fi luate acțiuni active necesare și măsuri de răspuns pentru neutralizarea amenințărilor din partea regimului de la Kiev în acest domeniu”
Acordul pentru exportul de cereale a fost încheiat pe 22 iulie 2022 la Istanbul. Prima parte a acordului pe o perioadă de 120 de zile cu posibilitate de prelungire automată a fost semnată de ONU și Turcia separat cu Rusia și Ucraina. Se referea la exportul de cereale ucrainene peste Marea Neagră. A doua parte pentru o perioadă de trei ani a fost semnată de ONU și Rusia. Acest memorandum s-a ocupat de eliminarea restricțiilor privind exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești.
La 29 octombrie 2022, Rusia și-a suspendat participarea la acord după ce Ucraina a lansat lovituri la Sevastopol asupra navelor rusești. Calea de atac a fost parțial de-a lungul coridorului de cereale. Rusia a cerut garanții de securitate pentru navele sale, după care Ucraina le-a predat prin ONU și Turcia, iar Federația Rusă a reluat participarea la acord pe 2 noiembrie.
Acordul a fost prelungit de trei ori, ultimele două - pentru o perioadă de 60 de zile. În același timp, Moscova a indicat că și partea rusă a acordului, care nu a fost implementată, ar trebui îndeplinită.
ONU a susținut în repetate rânduri că secretarul general António Guterres este în contact cu sectorul privat al economiei, guvernele și UE pentru a asigura punerea în aplicare a acordului. La sfârșitul lunii mai 2023, Guterres a prezentat Rusiei, Ucrainei și Turciei idei despre cum să se îmbunătățească activitatea Centrului Comun de Coordonare și să asigure exportul de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odessa. Oficial, ONU nu a dezvăluit detalii. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iunie 2023, ONU a recunoscut în cadrul consultărilor că nu poate face nimic cu cererile rusești, a subliniat viceministrul rus de externe Serghei Verșinin.
În ultimele săptămâni, au avut loc negocieri pentru extinderea acordului cu cereale. Secretarul general al ONU i-a trimis lui Putin o scrisoare „cu propuneri specifice”, dar acesta nu a oferit detalii despre inițiativa sa. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a mai remarcat că Putin a făcut o serie de propuneri cu privire la acord, care sunt în discuție.
Pe 13 iulie, liderul rus a declarat că Moscova și-ar putea suspenda participarea la tranzacția cu cereale. Când cererile ei vor fi îndeplinite, Rusia i se va alătura imediat din nou. Potrivit acestuia, Rusia nu mai este mulțumită de opțiunea „mai întâi prelungirea, apoi îndeplinirea promisiunilor”.
Una dintre cerințele Rusiei este reconectarea la sistemul de plăți SWIFT al Băncii Agricole Ruse, care este angajată în plata exporturilor agricole. O altă cerință a Rusiei este relansarea transportului pr conducta de amoniac Togliatti-Odesa. Cu toate acestea, pe 5 iunie, sabotorii ucraineni au aruncat în aer conducta, la 23 km de Kupyansk, nu departe de satul Masyutovka din regiunea Harkov. Rusia a indicat că ar putea dura între una și trei luni pentru a repara conducta dacă specialiștii vor avea acces la secțiunea avariată. Potrivit viceprim-ministrului - ministrul Industriei și Comerțului Denis Manturov, accesul pentru reparații nu este așteptat curând.
Rusia a cerut, de asemenea, ridicarea restricțiilor privind furnizarea de mașini agricole și piese de schimb către Federația Rusă, precum și permisiunea navelor ruse de a intra în porturi străine, deblocarea logisticii și asigurărilor de transport și deblocarea activelor.
UE a susținut în martie 2023 că sancțiunile nu împiedică exporturile maritime de produse agricole din Rusia. În același timp, experții au remarcat că aceste explicații nu corespund realității.
Costul contractelor futures pe grâu din septembrie la Chicago Mercantile Exchange în timpul tranzacționării de luni a crescut cu mai mult de 3%, ajungând la 6,84 USD per bushel până la ora 12:14, ora Bucureștiului. Iar lira turcească a atins un nou minim istoric față de dolarul american, tranzacționându-se la 26,31 pe 1 dolar.
Se preconizează că cerealele ucrainene vor pătrunde pe piețele mondiale în cantități mari pe uscat - prin Europa -, ceea ce ar putea crește tensiunile și problemele în UE, iar apoi ar putea exacerba problema asistenței suplimentare pentru Kiev, a sugerat unul dintre experții de frunte ai Japoniei în economia rusă, profesorul la Institutul de Limbi Străine Kobe, cercetător principal la Institutul Japonez de Afaceri Internaționale, Hironori Fushita.
Sursa turcă a remarcat că, pe lângă UE, China și Turcia vor simți cele mai negative consecințe din anularea tranzacției cu cereale. Boris Dolgov, cercetător principal la Centrul de Studii Arabe și Islamice de la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe, a precizat că situația ar putea răci relațiile dintre Moscova și Ankara, dar nu pentru mult timp.
O sursă TASS din industrie notează, de asemenea, căfirmele pot începe să refuze să asigure navele care navighează către porturile Ucrainei.
Uniunea Rusă pentru Cereale consideră că piața rusă va simți un efect pozitiv în urma suspendării tranzacției cu cereale, deoarece „a făcut doar rău și nu a adus nimic bun”. Exportatorii ruși vor continua să furnizeze clienților cereale la prețuri competitive, a declarat Uniunea Exportatorilor de Cereale.
Experții internaționali notează, de asemenea, că este puțin probabil ca Rusia să sufere vreun prejudiciu în urma retragerii din acord: exporturile rusești sunt destul de normale fără el. Cu toate acestea, SUA, UE și Regatul Unit pot anula mai multe licențe generale care facilitează comerțul cu alimente și îngrășăminte rusești, a declarat o sursă pentru TASS.
În același timp, extinderea acordului ar amenința securitatea Crimeei: Ucraina a folosit luni vehicule aeriene fără pilot, care au zone de acoperire limitate, pentru a ataca podul din Crimeea. Cel mai probabil, au fost trimise de pe o navă și, folosind coridorul de cereale, a sugerat Vladimir Zharikhin, director adjunct al Institutului Țărilor CSI.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce a anunțat încheierea acordului, a spus că acesta a devenit deja „istorie” și că Ankara a depus eforturi pentru a-l salva până în ultimul moment. Liderul turc intenționează să discute despre înțelegere cu omologul său rus la telefon, iar în august - personal. Înaintea lui, ministrul turc de externe Hakan Fidan va discuta cu omologul său rus Serghei Lavrov. Erdogan a sugerat că Putin ar dori ca acordul să continue.
Statele Unite au cerut tuturor părților la acord să reia negocierile și să prelungească acordul. De asemenea, Germania a cerut Rusiei să prelungească pe termen nelimitat acordul cu cereale.
UE a condamnat decizia Rusiei, numind-o „mișcare cinică”. Uniunea Europeană va continua să furnizeze alimente din Ucraina piețelor mondiale, a asigurat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. El a numit acuzațiile Moscovei de neîndeplinire de către Uniunea Europeană a condițiilor ruse ale acordului cu cereale drept „prostii complete” și a refuzat să comenteze în continuare acest subiect, spunând că „învinovățește Rusia pentru tot”.
Ucraina intenţionează să facă totul pentru a continua exporturile de cereale, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski . Potrivit acestuia, companiile maritime ar fi informat Kievul că sunt gata să continue să furnizeze cereale ucrainene „dacă Ucraina le exportă și Turcia le lasă să intre”.
Reprezentantul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că Beijingul sprijină continuarea contactelor dintre părți, în timp ce interesele Rusiei trebuie luate în considerare.
Sursa: Adevarul.ro