Locul 1 în Europa și locul 3 în lume pentru echipa României la Olimpiada Internațională de Fizică

Echipa României s-a clasat pe locul 1 între ţările din Europa şi locul 3 în lume, după China şi Coreea, aflate pe locul 1, şi Statele Unite ale Americii, care ocupă poziţia a doua, la Olimpiada Internaţională de Fizică desfăşurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie. Echipa câştigîtoare este formată din 4 elevi de la un liceu privat din Capitală, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, şi un elev de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timişoara.

Iul 17, 2023 - 19:09
Urmărește-ne peGoogle news
Locul 1 în Europa și locul 3 în lume pentru echipa României la Olimpiada Internațională de Fizică
Foto: Ministerul Educației - România

”După matematică, România scrie istorie şi la Olimpiada Internaţională de Fizică desfăşurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie, cu participarea a 398 de elevi din 84 de tări – locul 1 între ţările din Europa şi locul 3 în lume, după China şi Coreea, aflate pe locul 1, şi Statele Unite ale Americii, care ocupă poziţia a doua”, anunţă Ministerul Educaţiei.

Lotul României, coordonat de prof. dr. Delia Davidescu, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, şi conf. univ. dr. Popescu Sebastian-Dumitru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, este format din:

Momoiu Alexandru, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a XI-a, medalie de aur, poziţia a 7-a in clasamentul general

Oros Vlad Ştefan, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timişoara, clasa a XII-a, medalie de aur

Dragomir Darius Andrei, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a XI-a, medalie de aur

Mirică Ioan Alexandru, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a XI-a, medalie de argint

Tudose Rareş Felix, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a X-a, medalie de argint

Profesori observatori: Victor Păunescu, Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu Bucureşti, şi Golcea Sandu Mirel, Colegiul Naţional C. D. Loga, Timişoara

”Felicitări! Mulţumiri tuturor celor care se dedică performanţei în educaţie!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a ministerului.

În urmă cu câteva zile, lotul României scrie la Olimpiada Internaţională de Matematică din Chiba, Japonia, a obţinur locul 1 între ţările din Europa şi locul 4 în clasamentul pe naţiuni, cea mai bună clasare din 1999.

Cinci medalii de aur, o medalie de argint şi un total de 208 de puncte au clasat România pe cea mai bună poziţie din ultimii 24 de ani, fiind depăşită doar de China, Statele Unite ale Americii şi Coreea. Şi de această dată majoritatea elevilor sunt de la Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti, iar un ele este de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu Bucureşti.

Rezultatele obţinute de cei şase elevi din echipa României sunt:

Medalii de aur:

David-Andrei Anghel, care a obtinut maximum de puncte, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti

Andrei Moldovan, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti Robert Dragomirescu, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti

Pavel Ciurea, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti

Andrei Chiriţă, Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu Bucureşti

Medalie de argint:

Radu Lecoiu, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti

​Delegaţia României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, şi însoţită de lect. dr. Mihai Chiş, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara, de Lucian Ţurea, Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi de Ana Naghi, observator din partea Ministerului Educaţiei.