Pianistul și compozitorul Valentin Gheorghiu a murit la vârsta de 95 de ani

Pianistul Valentin Gheorghiu a murit în noaptea de duminică spre luni.

Iul 17, 2023 - 15:20
Urmărește-ne peGoogle news
Pianistul și compozitorul Valentin Gheorghiu a murit la vârsta de 95 de ani
Foto: Valentin Gheorghiu / Facebook

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu a murit, în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 95 de ani.

Anunţul a fost făcut de violonistul Gabriel Croitoru.

"În această noapte de iulie ne-a părăsit pentru a merge să cânte în alte lumi marele nostru pianist şi prieten bun, Maestrul Valentin Gheorghiu! Dumnezeu să-l odihnească în pace şi în Lumină", a scris acesta pe Facebook.

Valentin Gheorghiu este una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste şapte decenii. În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României", "în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor". 

Sicriul cu trupul lui Valentin Gheorghiu va fi depus, pentru un ultimul omagiu, marţi, între orele 10,00 şi 15,00, în rotonda Ateneului Român, iar slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la ora 10,00, la Capela Cimitirului Bellu ortodox.

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianişti din istoria noastră muzicală şi compozitor apreciat, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a încetat din viaţă la 95 de ani.

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi.

Creaţia componistică a lui Valentin Gheorghiu a fost distinsă cu Premiul "George Enescu" al Academiei Române acordat Concertului pentru pian şi orchestră şi cu Marele Premiu al UCMR pe anul 2020, pentru întreaga activitate.

Observat şi apreciat de George Enescu şi de Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste opt decenii. După primele sale apariţii publice, George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministerului Culturii aprecia că Valentin Gheorghiu este "un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape".

I-a avut profesori, la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris.

A debutat, în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică "Sf. Iosif" din Bucureşti şi solist concertist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 "în caracter popular românesc", în la minor, de George Enescu.

La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României.

La 23 mai 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României", "în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor".

Sursa: DCNews