Coreea de Sud: Inundații și alunecări de teren, soldate cu 26 de morți și 10 dispăruți

Cel puţin 26 de persoane şi-au pierdut viaţa şi zece sunt date dispărute după ploile puternice care au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Coreea de Sud, au anunţat autorităţile duminică, în timp ce salvatorii căutau persoane blocate într-un tunel subteran inundat, notează AFP.

Iul 16, 2023 - 12:07
Urmărește-ne peGoogle news
Coreea de Sud: Inundații și alunecări de teren, soldate cu 26 de morți și 10 dispăruți
Foto: Captură Video

Coreea de Sud se află în mijlocul musonului de vară şi în ultimele patru zile au căzut ploi abundente, provocând inundaţii şi alunecări de teren de mare amploare, precum şi revărsarea unui baraj important.

Ministerul de Interne a anunţat că 26 de persoane au murit şi alte zece sunt date dispărute din cauza ploilor torenţiale, majoritatea fiind îngropate de alunecări de teren sau căzute într-un rezervor inundat.

Salvatorii depun eforturi pentru a ajunge la aproximativ 15 maşini blocate într-un tunel subteran de 430 de metri lungime la Cheongju, provincia Chungcheong de Nord, a indicat ministerul.

Potrivit agenţiei de presă Yonhap, tunelul s-a umplut cu apă sâmbătă dimineaţă după o viitură rapidă care l-a inundat prea repede pentru ca oamenii să scape.

Duminică, cinci corpuri noi au fost găsite într-un autobuz scufundat, printre care cel al unei femei în vârstă de peste 70 de ani, a indicat agenţia Yonhap.

Majoritatea victimelor, printre care 17 morţi şi nouă dispăruţi, sunt din provincia Gyeongsang de Nord, o regiune muntoasă afectată în special de alunecările de teren care au înghiţit case blocând ocupanţii înăuntru.

Unele dintre persoanele dispărute au fost măturate de un râu care s-a revărsat în provincia Gyeongsang de Nord, a indicat ministerul.

Până miercuri sunt prognozate ploi continue, iar administraţia meteorologică din Coreea de Sud a avertizat că actualele condiţii meteo reprezintă un pericol „serios”.

Coreea de Sud este afectată în mod regulat de inundaţii în timpul musonului de vară, dar ţara este în general bine pregătită şi numărul victimelor rămâne relativ scăzut.

Anul trecut, ţara s-a confruntat, de asemenea, cu ploi şi inundaţii importante, care au provocat moartea a 11 persoane.

Guvernul a declarat că precipitaţiile din 2022 au fost cele mai abundente de când au început înregistrările meteorologice din Seul, în urmă 115 ani, dând vina pe schimbările climatice pentru aceste condiţii extreme.

Sursa: G4Media