Trei miniștri ai Guvernului Republicii Moldova au demisionat după atacul armat de pe aeroportul Chișinău

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunţat vineri, 14 iulie, demisia a trei miniştri ai guvernului de la Chişinău, transmite Reuters.

Iul 14, 2023 - 13:56
Urmărește-ne peGoogle news
Trei miniștri ai Guvernului Republicii Moldova au demisionat după atacul armat de pe aeroportul Chișinău
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Recean, care nu a dezvăluit motivele demisiilor, a făcut anunţul după o şedinţă pe tema atacului din 30 iunie de pe Aeroportul Chişinău, în care un cetăţean din Tadjikistan a furat pistolul unui poliţist şi a ucis două persoane. Atacatorul a murit ulterior la spital.

Actualul executiv moldovean, de tendinţă liberală şi europenistă, este în funcţie din 16 februarie, după demisia fostului premier Natalia Gavriliţa, care a rezistat doar 18 luni în această poziţie, notează EFE.

Miniştrii demişi sunt şefa de la Interne, Ana Revenco, cea de la Infrastructură şi Dezvoltare Regională, Lilia Dabija, şi cel de la Educaţie şi Cercetare, Anatolie Topala.

Reuters aminteşte că opoziţia a cerut demisia Anei Revenco după incidentul din 30 iunie.

Premierul Recean le-a mulţumit celor trei pentru eforturile şi realizările lor în domeniile lor de competenţă.

Recean a mai indicat că va prezenta luni, 17 iulie, preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, noile propuneri la conducerea celor trei ministere.

În urmă cu câteva zile, şeful executivului de la Chişinău a convocat pentru vineri o întâlnire cu toate structurile de stat responsabile pentru a discuta un raport privind ancheta care a fost efectuată asupra recentului atac armat al unui cetăţean tadjik pe aeroportul din Chişinău.

Recean a declarat săptămâna aceasta, în urma acestui incident, că va trebui ”să ia nişte decizii, deşi dificile, dar absolut necesare”.