Trei jandarmi, printre care un ofițer, condamnați pentru că au chiulit de la serviciu să vândă sucuri pe plajă

Maiorul, acum în rezervă, Romi Gorun, fost comandant al Detaşamentului 3 Mobil Jandarmi Ordine Publică din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Iul 13, 2023 - 09:45
Urmărește-ne peGoogle news
Trei jandarmi, printre care un ofițer, condamnați pentru că au chiulit de la serviciu să vândă sucuri pe plajă
Imagine cu caracter ilustrativ

Ofițerul a fost găsit vinovat de Tribunalul Militar București de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, pedeapsa fiind aplicată ca urmare a acceptări acordului de recunoaștere a vinovăției.

În același dosar au fost cercetați alți doi jandarmi, plutonierii Leu Marinache și Ionuț Olteanu. Ambii au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției, dar în cazul plutonierului Olteanu, Tribunalul Militar București a decis să trimită cauza procurorului militar, în vederea continuării urmăririi penale.

Cei trei jandarmi au ajuns să fie judecați în fața instanței militare după ce au fost surprinși într-o situație specială. Cei trei jandarmi au chiulit de la serviciu ca să lucreze la un bar aflat pe plaja din Constanța, deținut de soția maiorului. Astfel, Romi Gorun și cei doi subordonați ai săi erau plătiți de Ministerul de Interne, deși ei vindeau sucuri și șezlonguri pe plaja din Constanța.

O ”anonimă” trimisă la Direcția Generală Anticorupție a declanșat ancheta, astfel că un ofițer judiciar a lucrat sub acoperire, a îmbrăcat haine de turist și a mers pe plaja din Constanța să-i surprindă pe cei trei în acțiune. Probele adunate (video, foto și audio) au demonstrat că maiorul și subordonații săi erau la plajă în loc să fie în misiunea pentru care erau pontați.

”Activitățile lucrative” de la barul soției ofițerului s-a desfășurat în perioada 02.07.2022-12.09.2022, perioadă în care jandarmii încasau și salariul de la MAI.

Cauza a fost înregistrată la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Cei trei și-au recunoscut faptele și au acceptat să dea înapoi ministerului suma de 7073 de lei, prejudiciul produs în dauna Ministerului Afacerilor Interne.

Plutonierul adjunct Leu Marinache a fost condamnat la 1 (un) an şi 10 (zece) luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Ca pedeapsă suplimentară, plutonierul va trebui să muncească în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile. Instanța militară i-a interzis lui Marinache dreptul de a ocupa o funcţie care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 1 an şi 10 luni.

În aceeași situație se regăsește și maiorul Romi Gorun. Rămâne încă nelămurită situația celui de-al doilea plutonier, având în vedere că dosarul său se va întoarce la parchet pentru continuarea urmăririi penale.