Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, sugerează că în loc să se plângă, Ucraina ar putea să fie mai recunoscătoare Occidentului pentru ajutorul acordat: „Nu suntem Amazon”

Ben Wallace. a sugerat că Ucraina ar trebui să pună mai mult accent pe recunoştinţa către Occident pentru asistenţa acordată, după ce Volodimir Zelenski s-a arătat nemulţumit, marţi, pentru că ţării sale nu i s-a dat un calendar ferm pentru aderarea la NATO, relatează The Guardian.

Iul 12, 2023 - 19:58
Urmărește-ne peGoogle news
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, sugerează că în loc să se plângă, Ucraina ar putea să fie mai recunoscătoare Occidentului pentru ajutorul acordat: „Nu suntem Amazon”
Foto: Ben Wallace / Facebook

„Fie că ne place sau nu, oamenii ar vrea să vadă un pic de recunoştinţă”, a spus Wallace la un briefing de presă la Vilnius, atunci când a fost întrebat despre comentariile preşedintelui ucrainean care a spus ar fi „absurd” ca Kievului să i se spună că este binevenit în NATO, fără a i se da o perspectivă clară de aderare.

„Uneori le ceri ţărilor să renunţe la propriile lor stocuri (de arme). Uneori trebuie să convingi congresmenii de pe Dealul Capitoliului din America”, a punctat Ben Wallace.

La rândul său, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat la un forum public organizat cu ocazia summitului NATO că „poporul american merită ceva recunoştinţă din partea guvernului Statelor Unite pentru disponibilitatea sa de a se implica, precum şi din partea restului lumii”.

„Statele Unite ale Americii fac eforturi pentru a oferi o cantitate enormă de capacităţi, pentru a se asigura că soldaţii curajoşi ai Ucrainei au muniţie, apărare aeriană, infanterie, vehicule de luptă, echipamente de deminare şi multe altele pentru a se putea apăra eficient împotriva atacului Rusiei şi pentru a-şi lua, de asemenea, teritoriul înapoi”, a arătat Sullivan.

The Washington Post a scris, citând diplomaţi sub acoperirea anonimatului, că declaraţiile lui Zelenski – făcute marţi pe Twitter înainte de anunţarea deciziilor luate de aliaţi la Vilnius în privinţa Ucrainei – i-au înfuriat pe membrii delegaţiei americane.

Miercuri, la Vilnius, Zelenski şi-a mai îndulcit tonul şi a spus că este „de înţeles că Ucraina nu se poate alătura NATO atunci când este război”, dar ar fi fost ideal dacă ar fi existat o invitaţie pentru Kiev de a se alăturaAalianţei. El a salutat rezultatele summitului NATO, în special recunoaşterea faptului că Ucraina nu trebuie să urmeze un Plan de acţiune pentru aderare (MAP), precum şi veştile bune despre pachetele de apărare anunţate în timpul summitului.

Secretarul britanic Ben Wallace a dezvăluit că a mers în Ucraina anul trecut şi a primit „o listă de cumpărături” cu arme. „Ştii, nu suntem Amazon”, a spus el. „Le-am spus asta anul trecut, când am condus 11 ore până acolo, pentru a primi o listă”, a mărturisit el.

Dar Ben Wallace a spus că a înţeles că Zelenski vorbeşte cu propriul public şi că, în ciuda nemulţumirile sale exprimate marţi, acordul final de la summit a fost unul bun pentru Ucraina. S-a acceptat că „Ucraina aparţine NATO” şi asta a echivalat cu o invitaţie efectivă de aderare, odată ce războiul se va stinge, a arătat Wallace.

Sursa: G4Media