Oamenii de știință japonezi lucrează la un medicament pentru creșterea dinților: „Este visul oricărui stomatolog”

Deși suntem obișnuiți cu ideea că dinții cresc doar de două ori, un nou medicament ar putea face posibilă creșterea unui al treilea set de dinți. Oamenii de știință fac pași importanți în dezvoltarea unui medicament revoluționar care ar putea permite creșterea dinților din nou, scrie Euronews.

Iul 12, 2023 - 17:35
Urmărește-ne peGoogle news
Oamenii de știință japonezi lucrează la un medicament pentru creșterea dinților: „Este visul oricărui stomatolog”
Imagine cu caracter ilustrativ

Testele clinice sunt programate să înceapă în luna iulie a anului viitor. Aceștia speră că medicamentul va fi disponibil pentru dentiști până în 2030. Anomaliile dentare la naștere sunt frecvente la om, afectând un procent din populația mondială. Dar un medicament care să facă să crească dinții din nou ar fi o premieră mondială.

Echipa de cercetători a reușit deja să stimuleze cu succes creșterea dinților de „a treia generație” – după primii dinți rotunzi de lapte și apoi dinții adulți permanenți – în modelele animale, vizând o genă numită USAG-1, care s-a dovedit a limita creșterea dinților la șoareci. Prin dezvoltarea unui medicament cu anticorpi neutralizanți care blochează acțiunea USAG-1, echipa lui Takahashi a indus creșterea dinților la șoareci și dihori.

Rezultatele promițătoare au fost publicate în revista științifică Nature în 2021, capturând atenția comunității științifice mondiale. Un medicament pentru a face să crească dinții din nou ar fi revoluționar, oferind o soluție alternativă pentru persoanele care și-au pierdut dinții din cauza cariilor severe sau a bolilor dentare.

În prezent, se lucrează pentru ca medicamentul să fie pregătit pentru utilizarea la om. Iar odată ce siguranța și eficacitatea acestuia vor fi asigurate, accentul va fi pus pe tratarea copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani care prezintă semne de anodonție, a relatat Mainichi.

Dr. Takahashi preconizează un viitor în care medicamentul pentru regenerarea dinților va deveni o a treia opțiune viabilă alături de proteze și implanturi, oferind persoanelor o șansă de a-și recăpăta dinții naturali. „Sperăm să deschidem calea pentru utilizarea clinică a medicamentului”, a precizat Takahashi.

Medicamentul ar putea trata anodonția, o boală genetică

Cercetarea, condusă de Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital din Osaka, Japonia, își propune să aducă „un medicament terapeutic pentru pacienții cărora le lipsește un set complet de dinți adulți din cauza unor factori congenitali” – legați de influențe genetice sau de dezvoltare care au avut loc înainte de naștere.

„Persoanele cu anodonție [termenul medical pentru absența completă a dinților] nu au dinți naturali pentru că nu i-au dezvoltat niciodată. Afecțiunea apare adesea alături de alte afecțiuni genetice, cum ar fi displazia ectodermică [defecte ale părului, unghiilor, dinților, pielii și glandelor]. Tratamentele obișnuite includ proteze și implanturi dentare”, potrivit informațiilor de pe site-ul Cleveland Clinic.

Afecțiunea – cunoscută și sub numele de agenezie dentară – împiedică abilitățile de bază precum mestecatul, înghițirea și vorbirea de la o vârstă fragedă, ceea ce poate avea un impact negativ asupra dezvoltării.
Dr. Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital, lucrează la acest medicament încă de pe vremea când era student absolvent, la începutul anilor ’90.

„Ideea de a face să crească dinți noi este visul oricărui dentist”, a declarat el pentru jurnalul japonez The Mainichi, adăugând că este încrezător că va reuși „să facă acest lucru să se întâmple”.

Proiectul revoluționar în domeniul stomatologiei, susținut de Agenția Japoneză pentru Cercetare și Dezvoltare Medicală (AMED), are ca scop „să ofere un medicament terapeutic pacienților cu edentație congenitală [persoane fără dinți în totalitate sau parțial] prin cooperarea a peste 10 instituții medicale și institute de cercetare din întreaga țară”, se arată într-o declarație de pe site-ul clinicii.

„Credem că această cercetare va clarifica mecanismul bolii (Anodonția congenitală) pentru dumneavoastră și pentru mulți alți pacienți și va contribui la dezvoltarea unui tratament.”

Sursa: G4Media