Profesorii care acceptă să predea în zonele izolate sau defavorizate vor primi pe lângă salariu, o primă de instalare, neimpozabilă

Profesorii care vor fi repartizați în zonele izolate sau defavorizate din România vor primi în plus, pe lângă salariu, o primă neimpozabilă de instalare. Condiția este ca aceștia să accepte să rămână la catedră în acea zonă cel puțin cinci luni.

Iul 11, 2023 - 15:47
Urmărește-ne peGoogle news
Profesorii care acceptă să predea în zonele izolate sau defavorizate vor primi pe lângă salariu, o primă de instalare, neimpozabilă
Imagine cu caracter ilustrativ

Noua lege a educației preuniversitare, care va intra în vigoare din 3 septembrie, prevede acordarea unei prime neimpozabile profesorilor titulari care se instalează la catedră în zone defavorizate sau izolate. Singura condiție impusă profesorilor titulari e să rămână în acea unitate de învățământ măcar cinci ani.

„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă. Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Fiind calculată în funcție de salariul minim, de la un an la altul cuantumul acestei prime va crește în mod corespunzător. De exemplu, dacă această primă va fi oferită din 2023, suma pe care ar urma să o încaseze profesorii repartizați în zone defavorizate sau izolate ar fi de 15.000 lei, mai scrie sursa citată.

Dar deocamdată, Ministerul Educației nu a stabilit lista unităților de învățământ aflate în zone defavorizate sau izolate.

O primă de instalare era prevăzută anterior în Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, care a fost abrogată prin actuala lege a educației. Legea din 1997 prevedea ca personalul didactic de predare să primească o primă de instalare, o singură dată, la angajarea în învăţământ prin concurs, în primii cinci ani de la absolvirea studiilor.