Românii care suferă de depresie pot beneficia de tratament gratuit - Persoanele asigurate au dreptul la 12 consultații psihologice gratuite pe an

Românii care suferă de depresie pot beneficia de ședințe decontate de stat și pot primi chiar ajutor de specialitate la domiciliu, atunci când este necesar. Românii asigurați beneficiază gratuit, de la 1 iulie 2023, de câte o consultație gratuită lunar.

Iul 8, 2023 - 23:12
Urmărește-ne peGoogle news
Românii care suferă de depresie pot beneficia de tratament gratuit - Persoanele asigurate au dreptul la 12 consultații psihologice gratuite pe an
Imagine cu caracter ilustrativ

În România, peste 500.000 de români suferă de depresie, anxietate sau au stări psihotice, arată cele mai recente statistici, iar numărul lor este în creştere.

Noul contract-cadru din sănătate a intrat în vigoare de la 1 iulie 2023 și reglementează condițiile acordării asistenței medicale, drepturile și obligațiile furnizorilor și asiguraților.

Printre altele, noul contract cadru extinde pachetul de bază la care au dreptul asigurații cu noi servicii medicale, cum sunt, spre exemplu: consultațiile psihologice la recomandarea medicilor de alte specialități clinice, testele genetice sau screeningul pentru cancerul colorectal.

Consultațiile psihologice sunt servicii medicale care au ca scop evaluarea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea tulburărilor mentale și emoționale.

Acestea pot fi acordate de medici psihiatri, psihologi clinicieni sau asistenți medicali cu competențe în domeniul sănătății mintale.

Consultațiile psihologice vor fi acordate în mai multe situații decât înainte, însă doar în baza unei trimiteri din partea medicului specialist sau a celui de familie:

– la solicitarea asiguratului, pentru consiliere psihologică în caz de situații stresante sau traumatizante

– la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru evaluarea stării de sănătate mintală și stabilirea unui plan terapeutic

 la solicitarea asiguratului, pentru depistarea precoce a riscului de demență sau depresie la persoanele cu vârsta peste 60 de ani

– la solicitarea asiguratului, pentru evaluarea sănătății mintale și reproductive la persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Numărul maxim de consultații psihologice pe care le poate primi în mod gratuit un asigurat este de 12 pe an, adică una pe lună.