Parlamentarii au trecut un proiect de lege care ar urma să modifice modalitatea de contestare a contravenţiilor auto

Dacă până acum Codul Rutier prevedea că împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor poate fi depusă plângere în 15 zile la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, proiectul trimis la promulgare spune altceva.

Iun 30, 2023 - 22:30
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentarii au trecut un proiect de lege care ar urma să modifice modalitatea de contestare a contravenţiilor auto
Foto: Poliția Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit Legii nr. 107/2022, art. 32 alin (1) din O.G. nr. 2/2001 se modifică după cum urmează: “Plângerea se depune și se soluționeaza în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială iși are domiciliul sau sediul contravenientul.

În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fì decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la ‘locul faptei’ pentru ‘dreapta judecată". 

Durata în care poate fi depusă plângerea rămâne tot de 15 zile, scrie promotor.ro.

7 din 10 şoferi români cred că pot produce un accident rutier, conform unui sondaj, dar asta nu se vede şi pe şosea. 3 din 10 şoferi români cred că o coliziune minoră în trafic nu poate genera răni grave. Peste 50% dintre şoferii români consideră, în mod eronat, că cele mai multe accidente rutiere se produc pe vreme rea.

Şoferii români sunt, în mare parte, conştienţi că neatenţia la volan şi viteza cresc riscurile unui accident rutier. În pofida acestui lucru, depăşirea vitezei legale rămâne, anual, în topul cauzelor care produc cele mai multe accidente rutiere grave în România.

Mai multe explicaţii despre acest sondaj, dar şi câteva dintre motivele pentru care realitatea pe şosele e alta, sâmbătă, de la ora 16:00, la DC Conducem, cu Titi Aur.

Sursa: DCNews