Vladimir Putin, declarație după revolta mercenarilor Wagner: „Este trădare, un cuțit în spate. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure”

Vladimir Putin a avut, sâmbătă, 24 iunie, o primă reacție după revolta trupelor paramilitare Wagner, iar declarațiile acestuia sunt extreme de dure la adresa ”vinovaților” pe care îi acuză de trădare.

Iun 24, 2023 - 11:22
Iun 24, 2023 - 11:35
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin, declarație după revolta mercenarilor Wagner: „Este trădare, un cuțit în spate. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure”
Foto: Vladimir Putin / Kremlin.ru

"Luptăm pentru viața cetățenilor noștri și integritatea noastră teritorială să fim uniți. Să facem totul pentru a opri această mișcare. Este o încercare din interior, este trădare față de cei care luptă pe front, un cuțit în spate pentru cetățenii noștri. Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure. Oamenii responsabili vor fi aduși cu certitudine în fața justiției", a declarat Vladimir Putin la televiziunea rusă de stat.

Acesta a anunțat că trebuie făcut ”totul” pentru ca această revoltă să fie oprită. Președintele rus a apreciat ”mișcarea” mercenarilor conduși de Prigojin drept ”o lovitură pentru popor”.

"Trebuie să facem totul pentru a opri această mișcare. Aceasta este trădare.

Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă, iar tragedia acestui război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia. Ne vom apăra patria, inclusiv pentru a trece peste obstacole.

Este vorba despre ambiția unor forțe endemice. Eroii care au eliberat zone ocupate din Ucraina încearcă să restabilească dominația asupra lor. Aceasta răzmeriță internă este o lovitură pentru poporul nostru.

Ca președinte și comandant suprem fac tot ce se poate pentru a respinge acest atac.

Cei care au trădat Rusia, mă adresez tuturor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Vom apăra cu siguranță întregul teritoriu”, a anunțat Vladimir Putin.

Întreg discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin:

Anterior discursului președintelui rus, Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este "gata să moară" împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a "elibera poporul rus".

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru "răzvrătire armată" împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat într-o înregistrare video postată pe Telegram că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.