Blindate pe străzi în Rusia, după ce Moscova l-a acuzat pe Prigojin de rebeliune armată - Liderul mercenarilor Wagner anunță că trupele sale au trecut granița și au intrat în Rostov

Imagini cu blindate pe străzile din Moscova, Rostov-pe-Don, Krasnodar au apărut pe rețelele de socializare vineri seară. Situația s-a înrăutățit rapid după ce fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberelor luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean, provocând "un număr foarte mare de victime". "Comitetul de comandă al Grupului Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a ţării trebuie opriţi", a declarat Prigojin. Furia sa este îndreptată asupra ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major. În Moscova și în regiunea Rostov a fost activat planul de urgență "Fortăreața", prin care s-a dat alarma pentru adunarea personalului militar. Planul definește și iminența unui atac extern.

Iun 24, 2023 - 07:51
Urmărește-ne peGoogle news
Blindate pe străzi în Rusia, după ce Moscova l-a acuzat pe Prigojin de rebeliune armată - Liderul mercenarilor Wagner anunță că trupele sale au trecut granița și au intrat în Rostov
Foto: Captura video Twitter

Securitatea a fost intensificată vineri seara la clădirile guvernamentale și mai multe locații-cheie din Moscova, a informat agenția de știri de stat TASS, citând o sursă de la un serviciu de securitate, relatează Reuters.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mai multe blindate pe străzile din Moscova. Unele au fost filmate în apropiere de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rus. 

„Măsurile de securitate au fost consolidate la Moscova, cele mai importante facilități, autorități de stat și infrastructura de transport au fost plasate sub protecție sporită”, a transmis agenția TASS. 

Potrivit sursei citate, unitățile spciale OMON și SOBR ale Gărzii Ruse au fost plasate în regim de alarmă.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a acuzat armata rusă că a bombardat o tabără a luptătorilor săi, fiind uciși „un număr foarte mare” de mercenari, relatează publicația independentă rusă Meduza, vineri 23 iunie. În mai multe mesaje audio de pe Telegram, Prigojin a spus că „răul” conducerii militare ruse „trebuie oprit”, amenințându-l pe adversarul său, Serghei Șoigu. 

La scurt timp, FSB a anunțat că Prijogin este acuzat de incitare la revoltă armată, în timp ce Ministerul Apărării de la Moscova a catalogat acuzațiile sale drept „o provocare”. O reacție a venit și din partea Kremlinului. „Putin a fost informat”, a transmis purtătorul de cuvânt al acestuia.

Șeful Wagner acuză armata rusă că i-a bombardat trupele și anunță că va opri „răul conducerii militare”. FSB îl acuză de „instigare la revoltă” și le cere luptătorilor să-l rețină.