Orașul Bârlad, un punct tot mai important pe harta astronomiei mondiale - O stea recent descoperită poartă numele orașului vasluian

Orașul Bârlad devine un punct tot mai important pe harta astronomiei mondiale. Din această săptămână, o nouă stea poartă numele orașului vasluian. Aceasta este cea de-a doua stea care portă numele Bârladului.

Iun 23, 2023 - 17:15
Urmărește-ne peGoogle news
Orașul Bârlad, un punct tot mai important pe harta astronomiei mondiale - O stea recent descoperită poartă numele orașului vasluian
Foto: Ciprian Vîntdevară / Facebook

Ciprian Vântdevară, directorul observatorului astronomic din localitate, este cel care a descoperit steaua, în momentul în care aceasta a explodat și s-a transformat în novă, un cataclism care s-a produs în galaxia Andromeda, cea mai apropiată de Calea Lactee.

"În noaptea de 8-9 iunie am avut o surpriză plăcută. Am observat o novă, am presupus că este o novă în Adromeda. Confirmarea a venit tot din partea unor astronomi amatori, unul din Ungaria și altul din China. Am constatat că e o novă rapidă, pentru că s-a stins foarte repede. Din experiență știu că novele rapide durează două săptămâni, aceasta descoperită de noi a durat trei zile", a spus Ciprian Vântdevară, directorul Observatorului Astronomic din Bârlad.

Așa se face că steaua poartă acum numele Bârlad V2, scrie Ziarul de Iași.