Grigori Klinișov, creatorul bombei termonucleare sovietice cu două trepte, a fost găsit mort - Presa rusă scrie că s-a sinucis, la 92 de ani

Fizicianul rus Grigori Klinișov, unul dintre creatorii primei bombe termonucleare sovietice cu două trepte RDS-37, a murit la vârsta de 92 de ani.

Iun 22, 2023 - 20:00
Iun 22, 2023 - 20:00
Urmărește-ne peGoogle news
Grigori Klinișov, creatorul bombei termonucleare sovietice cu două trepte, a fost găsit mort - Presa rusă scrie că s-a sinucis, la 92 de ani
Foto: TASS

Grigori Klinișov a fost găsit mort sâmbătă în apartamentul său din centrul Moscovei de către fiica sa, în vârstă de 67 de ani, potrivit The Moscow Times.

Presa rusă, care citează o sursă din cadrul serviciilor de urgență, relatează că fizicianul s-ar fi sinucis și ar fi lăsat un bilet de adio prin care își lua rămas-bun de la familie. Bărbatul ar fi scris că nu mai poate face față morții soției sale și problemelor de sănătate cu care se confruntă.

Grigori Klinișov era un renumit fizician și matematician. În anii 1950, a lucrat sub coordonarea cunoscutului fizician Andrei Saharov. 12 ani mai târziu, a fost laureat al Premiului Lenin.

Klinișov a dezvoltat o încărcătură pentru bomba termonucleară în două trepte RDS-37, care a fost testată în 1955. Atunci, din cauza undei de șoc, clădirile din zeci de localități apropiate au fost avariate, geamurile acestora spărgându-se pe o rază de până la 200 de kilometri de la epicentrul exploziei. Un soldat și un copil au murit, iar zeci de persoane au fost rănite.

Omul de știință a dezvoltat și mai multe tipuri de încărcături termonucleare pentru următoarea generație de bombe.