Ministrul Afacerilor Externe: România se va implica activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a participat, în perioada 20-21 iunie 2023, la Conferința privind reconstrucția Ucrainei (Londra, Regatul Unit), eveniment care a reunit participanți de nivel înalt din aproximativ 60 de state și 30 de organizații internaționale, precum și reprezentanți ai sectorului privat, mediului academic și societății civile, conform MAE.

Iun 21, 2023 - 23:12
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Afacerilor Externe: România se va implica activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei
Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, România a fost alături de Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei şi va fi parte activă în procesul de reconstrucţie a acesteia.

Ministrul a transmis că au trecut '16 luni de atacuri continue împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, 16 luni de crime de război îngrozitoare, cel mai recent exemplu fiind distrugerea barajului de la Nova Kakhovka'.

Odobescu a mai transmis că procesul de reconstrucţie a Ucrainei ar trebui să includă, ca prioritate, îmbunătăţirea conectivităţii cu Uniunea Europeană prin intermediul statelor vecine în ceea ce priveşte coridoarele de transport, energia, domeniul digital, iar această perspectivă de conectare trebuie să fie extinsă şi în Republica Moldova.

În contextul participării la conferinţă, ministrul român a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba. Luminiţa Odobescu a reconfirmat, în acest context, 'sprijinul deplin şi neabătut al României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei', informează MAE.

Ministrul a apreciat efortul autorităţilor de la Kiev pentru îndeplinirea recomandărilor enunţate de Comisia Europeană în luna iunie anul trecut în contextul acordării statutului de stat candidat Ucrainei.

Odobescu vorbit şi despre problema respectării integrale a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi a punctat importanţa angajării celor două state într-un dialog susţinut pe acest subiect. Luminiţa Odobescu a exprimat aşteptarea părţii române pentru o decizie cât mai grabnică a Ucrainei legată de recunoaşterea inexistenţei aşa-zisei 'limbi moldoveneşti', a mai transmis MAE.

Sursa: DCNews