Amendă pentru şoferii care pun în parbriz o fotografie cu o persoană decedată - Ce prevede noul Cod Rutier

Conform codului rutier, șoferii care obișnuiesc să își decoreze mașina cu diferite accesorii care reduc vizibilitatea riscă amenzi de aproape 3.000 de lei. Aici intră de la odorizante de interior la cruciulițe sau brelocuri cu pozele persoanelor dragi.

Iun 20, 2023 - 09:37
Urmărește-ne peGoogle news
Amendă pentru şoferii care pun în parbriz o fotografie cu o persoană decedată - Ce prevede noul Cod Rutier
Imagine cu caracter ilustrativ

Amendă uriaşă pentru şoferii pun în parbriz o fotografie cu o persoană decedată. Codul Rutier prevede pentru astfel de situații sancțiuni cuprinse între 1.300 şi 2.900 de lei. În plus, pentru situațiile în care șoferii pun în parbriz o fotografie cu o persoană decedată într-un format mare, polițiștii au dreptul de a confisca certificatul de înmatriculare a autoturismului!

Legislația rutieră în vigoare stabilește că “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni. Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei.

Pe lista accesoriilor intră odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă. Anumiți șoferi lipesc aceste poze pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă, însă vor fi obligați să renunțe la acest obicei dacă nu vor să fie amendați. De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.