Amendă transformată în avertisment - Scuza găsită de un judecător șoferilor care parchează ilegal în București: „Efectiv nu au unde să își lase mașinile”

Un șofer din București, amendat cu 290 de lei pentru că a parcat pe trotuar, a dat în judecată Brigada Rutieră cerând anularea sancțiunii. Judecătorul a transformat amenda în avertisment arătând că șoferii din Capitală sunt în situația de a nu avea unde să își parcheze mașinile din cauza lipsei locurilor de parcare.

Iun 18, 2023 - 21:38
Urmărește-ne peGoogle news
Amendă transformată în avertisment - Scuza găsită de un judecător șoferilor care parchează ilegal în București: „Efectiv nu au unde să își lase mașinile”
Imagine cu caracter ilustrativ

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 4, un șofer din Capitală a dat în judecată Brigada Rutieră cerând anularea unui proces-verbal de contravenție prin care a fost sancționat cu 290 de lei pentru că a parcat ilegal în apropierea casei.

În procesul de la Judecătoria Sectorului 4, șoferul a arătat că în dimineața zilei de 24 noiembrie 2022, în jurul orei 8.00, a parcat „în aproprierea porţii de intrare în curtea imobilului său urmând să o ducă pe mama sa, care are handicap grav cu asistent personal permanent şi nerevizuibil, în vederea deplasării la un centru de recuperare medicală, mama sa locuind la aceeași adresă”.

În cererea de chemare în judecată, șoferul a mai arătat că „din cauza handicapului locomotor, mama sa se deplasează greu şi încet, acesta fiind motivul pentru care a durat mai mult până a ajuns la mașină, fiind nevoit să o însoțească”. Când a ajuns la mașină, bărbatul a găsit înștiințarea prin care i se aducea la cunoștință că este amendat pentru că a parcat ilegal.

Șoferul a mai arătat că „de regulă parchează pe străzile adiacente imobilului, zona fiind una aglomerată şi că a solicitat în repetate rânduri să i se aloce un loc de parcare pentru persoane cu dizabilităţi, răspuns primit fiind acela că lăţimea străzii nu permite crearea unui loc de parcare”.

Brigada Rutieră a cerut menținerea sancțiunii, dar Judecătoria Sectorului 4 a transformat amenda în avertisment. Judecătorul a arătat că nu există motive pentru anularea procesului-verbal de contravenție, dar având în vedere că „fapta contravențională săvârșită de petent prezintă un grad de pericol social scăzut”, amenda poate fi transformată în avertisment.

„De asemenea, nu se poate omite nici faptul că este de notorietatea problema lipsei locurilor de parcare din Bucureşti, faptul că petentul a oprit lângă locuinţa acestuia şi faptul că există cazuri în care conducătorii de vehicule se văd obligaţi să încalce normele legale pentru că nu au efectiv unde să parcheze maşinile”, a arătat magistratul de la Judecătoria Sectorului 4, a cărui sentință nu este definitivă.

Chiar dacă amenda a fost transformată în avertisment, judecătorul a respins cererea reclamantului de a-i fi restituită suma de 145 de lei (jumătate din amendă) pe care a plătit-o după aplicarea sancțiunii.

„În ceea ce privește cererea de restituire a amenzii achitate, instanța constată că petentul beneficiază de o procedura administrativă reglementată de art.168 Codul de procedură fiscală pentru restituirea amenzilor, hotărârea judecătorească de admitere a plângerii fiind suficientă pentru restituirea amenzii de către organul fiscal care le-a încasat. Ca atare, atât timp cât are la îndemână o altă procedură pentru a i se restitui sumele plătite cu titlu de amendă contravențională, cererea formulată în cadrul prezentului dosar este inadmisibilă”, se mai arată în sentința Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă.

Sursa: ziare.com