Guvernul vrea să scape de povara despăgubirilor pentru secetă - Fermierii, obligați să se asigure
Noul guvern și-a propus ca obiectiv informarea și conștientizarea fermierilor cu privire la necesitatea asigurării culturilor agricole, anunțând și suportarea unei părți din prima de asigurare. Problema este că firmele de asigurări nici nu vor să audă de asigurarea pentru secetă, așa că încercarea statului de a scăpa de veșnicul scandal al despăgubirilor nu va avea efect. La fel de utopică este și intenția de promovare a consumului de produse românești, în condițiile în care marea problemă este legată de vânzarea acestora.
Noul ministru al Agriculturii va trebui să-i convingă pe fermieri să-și asigure culturile agricole, potrivit programului de guvernare. În realitate, nicio firmă de asigurare nu își asumă riscul pentru secetă, iar problema a fost semnalată de ani de zile de producătorii agricoli. Noul guvern a anunțat că va lansa intervențiile specifice din PNS 2023-2027, privind instrumentele de gestionare a riscurilor la nivelul fermei prin subvenționarea unei părți din prima de asigurare eligibilă plătită, precum și instrumentele de gestionare a riscurilor. Totodată, va fi stimulată și implicarea fermierilor în scheme de prevenire și gestionare a riscurilor prin intermediul sprijinului acordat pentru susținerea primelor de asigurare.
”Firmele de asigurări nu asigură seceta sau, dacă o asigură, o fac în niște condiții pe care oricum nu le îndeplinești. Asigurătorii asigură ceea ce nu se întâmplă. Într-o discuție cu cei de la companiile de asigurări, am constatat că ei nu înțelegeau de ce băltirea este o consecință a ploilor torențiale. Ei asigurau doar pentru ploile torențiale, dar pentru băltire, nu. Sunt specii de plante, cum ar fi rapița, care, dacă stă 24 de ore în apă, a murit. În plus, natura se manifestă foarte ciudat în ultima vreme, că o iei pe metru pătrat. Dacă plouă în Bacău, apare la meteo că a plouat în tot județul, dar de fapt a plouat doar într-un sfert din suprafață. Săptămâna trecută a plouat în fiecare zi, doar la meteo, că pe unde am dat telefon în țară nu plouase pe nicăieri. Iar firmele de asigurări vin cu datele de la meteo”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
A mai fost o tentativă de a subvenționa statul o parte din prime și atunci au mărit prețurile firmele de asigurări, dar nici atunci nu se asigura seceta, ne spun fermierii.
”Eu sunt pățit al asigurărilor. Când am avut calamitate, asigurătorii au venit, au constatat, au mai venit o dată și încă o dată, până am ajuns la judecată. Dar asigurătorii au adus un buletin meteo care arăta că nu s-a produs fenomenul pe raza terenurilor și am pierdut tot. Și dacă te asiguri, trebuie să te rogi să nu se întâmple nenorocirea, că oricum nu primești nimic de la firmele de asigurări”, a mai precizat Laurențiu Baciu.
Pe de altă parte, Executivul promite să realizeze un sistem integrat de acoperire a riscurilor din agricultură prin elaborarea legislației pentru înființarea și funcționarea „Instrumentului de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole”, finanțat prin PNS 2023-2027.Referitor la despăgubiri, fermierii spun că nici în acest moment nu au primit niciun ban nici de la Bruxelles, nici de la statul român pentru pagubele produse de importurile din Ucraina.
Guvernul a promis că va susține investițiile în colectarea, depozitarea, stocarea, procesarea și comercializarea produselor agroalimentare. În ce privește comercializarea, singura variantă este înființarea unor magazine românești. Mai simplă ar fi însă elaborarea normelor de aplicare a Legii 321, care prevede obligativitatea hipermarketurilor de a vinde 50% produse din România, însă niciun guvern nu s-a sinchisit până acum. Totodată, se anunță îmbunătățirea mecanismelor de aplicare a certificatelor de depozit și asigurarea consumului intern de produse agroalimentare și prin majorarea nivelului rezervei de stat, precum și reorganizarea, operaționalizarea și asigurarea funcționalității Casei Române de Comerț Agroalimentar ”Unirea”.
Sursa: Național