Guvernul propus de Marcel Ciolacu a trecut oficial de Parlament

Guvernul condus de liderul PSD Marcel Ciolacu a trecut joi, 15 iunie, de votul de învestire cu 290 de voturi „pentru”, îndeplinind astfel rotativa guvernamentală.

Iun 15, 2023 - 15:34
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul propus de Marcel Ciolacu a trecut oficial de Parlament
Foto: Captură Video

Executivul Ciolacu a trecut de vot cu 290 de voturi „pentru” și 95 de voturi „împotrivă”. Din numărul total de parlamentari de 465, joi au fost prezenți 411 aleși, dintre care au votat doar 385. Parlamentarii UDMR, dar și o parte din AUR nu au participat la vot.

Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciolacu au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, unde toți au primit aviz pozitiv, cu ajutorul voturilor UDMR. Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL, dar și de către deputaţii minorităţilor naţionale, după ce anterior UDMR a anunțat că va participa la vot dar nu va vota. Formațiunea maghiară s-a retras din coaliție după ce a rămas fără ministerul Mediului și Dezvoltare, ambele ajungând la PNL.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului urmează să-și depună individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Cel mai probabil depunerea jurământului va avea loc astăzi, urmând apoi ca noul guvern să țină prima ședință în noua componență.

Ședința de joi nu a fost lipsită de controverse după ce, în deschidere, senatoarea independentă Diana Șoșoacă a cerut să-i fie acordate două minute în plus pentru vorbit în plen. Președintele de ședință Nicolae Ciucă a supus la vot inițiativa, iar parlamentarii au votat „pentru”. USR, a explicat apoi însă că această procedură este ilegală și, conform lui Ionuț Moșteanu, „vocea Rusiei în acest parlament mi se pare o mare greșeală pe care ați făcut-o”.

Ulterior și liderul AUR George Simion i-a atras atenția lui Ciucă, iar acesta din urmă a supus din nou la vot cerința lui Șoșoacă. De data asta, parlamentarii au votat „împotrivă” iar Șoșoacă a rămas fără timpul în plus. „Rușine să vă fie LGBT-iștilor”, a reacționat Șoșoacă.

În tipul discursului lui Marcel Ciolacu, parlamentarii din Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, au împărțit trandafiri roșii și formulare de adeziune la PSD foștilor colegi din PNL. Din cauza haosului, Nicolae Ciucă, cel care a condus ședința de plen, l-a întrerupt pe Ciolacu și a afirmat ironic: „Când ați fost premier cu PSD-ul vă plăceau trandafirii”.

De cealaltă parte, Nicolae Ciucă a afirmat: „Presupun că-l aplaudați pe Ludovic Orban pentru cele întâmplate în pandemie, la Unifarm”.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a avut un discurs extrem de dur la adresa foștilor colegi din coaliție. Liderul UDMR a afirmat că „supărarea va trece, dar rămâne un gust amar și lipsa de încredere”, referindu-se la modul în care formațiunea maghiară a fost scoasă din coaliție.

„Da, nu neg, suntem supăraţi. Suntem supăraţi când vedem cum aceste valori despre care vorbeam sunt aruncate în noroi. Cum să nu fim supăraţi când vedem că profesionalismul, seriozitatea, predictibilitatea, transparenţa decizională, munca făcută cu responsabilitate nu contează deloc. Prin umilirea celuilalt, prin lipsa de demnitate, prin nerespectarea cuvântului dat nu se poate construi absolut nimic. Sigur, supărarea va trece, dar rămâne un gust amar şi o lipsă de încredere.

Domnule prim-ministru desemnat Marcel Ciolacu, despre programul de guvernare pot să fac doar o singură remarcă. Nici nu aţi depus jurământul şi deja mai multe deziderate din programul de guvernare sunt îndeplinite. Felicitări. Sunteţi cel mai de succes Guvern din istoria României. Aşa se întâmplă când lucrezi programul de guvernare cu copy paste şi nici nu citeşti ce ai preluat”, a afirmat Kelemen Hunor.

Componența guvernului Ciolacu

  • Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu
  • Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu
  • Ministerul Agriculturii - Florin Barbu
  • Ministerul Economiei şi Turismului - Radu Oprea
  • Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr
  • Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
  • Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan
  • Ministerul Muncii - Marius Budăi
  • Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila
  • Ministerul Energiei - Sebastian Burduja
  • Ministerul Justiţiei - Alina Gorghiu
  • Ministerul Educaţiei - Ligia Deca
  • Ministerul de Externe - Luminiţa Odobescu
  • Ministerul de Finanţe - Marcel Boloş
  • Ministerul de Interne şi vicepremier - Cătălin Predoiu
  • Ministerul Mediului - Mircea Fechet
  • Ministerul Dezvoltării - Adrian Veştea
  • Ministerul Culturii - Raluca Turcan