A crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe care ajung la spital - Cât de periculoase sunt și cum ne putem proteja de ele

Este foarte important să știm că în această perioadă este sezonul căpușelor. Este foarte important să știm că mușcăturile de căpușe sunt extrem de periculoase, deoarece ele pot transmite boli care ne pot fi fatale.

Iun 14, 2023 - 16:08
Urmărește-ne peGoogle news
A crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe care ajung la spital - Cât de periculoase sunt și cum ne putem proteja de ele
Imagine cu caracter ilustrativ

În ultima vreme a crescut numărul persoanelor care ajung la spital după ce au fost mușcate de căpușe. Doctorii și specialiștii au tras un semnal de alarmă cu privire la mușcăturile acestei insecte. Aceștia au subliniat că este extrem de important să ne protejăm de ele, mai ales atunci când mergem în natură.

În această perioadă este sezonul căpușelor, iar numărul persoanelor care au ajuns la spital a crescut semnificativ. Căpușele sunt purtătoare de boli, care ne pot pune viața în pericol. Trebuie menționat faptul că animalele de companie pot aduce căpușe în casa. Tocmai din acet motiv este recomandat ca atunci când reveniți în casă să verificați atât copiii, cât și animalele de companie.

Căpușele sunt extrem de periculoase, în măsura în care pot fi purtătoare a unor boli extrem de grave. Una dintre ele este boala Lyme, care este cea mai des întâlnită din această cauză. Este foarte important ca atunci când observăm că am fost ciupiți de o căpușpă să avem mare grijă atunci când o extragem. Nu trebuie ca aceasta să se rupă. Medicii recomandă să mergem la spital astfel încât aceasta să fie extrasă corespunzător.

În primul rând, pentru a ne proteja de căpușe este foarte important să vedem unde trăiesc acestea. Ele „își fac veacul” în apropierea solului, în iarbă înaltă și pot fi găsite atât în orașe, cât și în afara acestora, în parcuri și grădini, precum și în păduri și pe pajiști. Acestea nu pot sări sau zbura, dar se pot atașa de pielea animalelor sau a oamenilor care se ating de ele. Prin urmare, activitățile în aer liber expun oamenii riscului de a fi mușcați de o căpușă.

Căpușele nu provoacă boli în mod normal. Cu toate acestea, dacă o căpușă este infectată, poate transmite această infecție printr-o mușcătură. Căpușele au, așadar, potențialul de a provoca boli la oameni, inclusiv boala Lyme, febra hemoragică Crimeea-Congo (FHCC) și encefalita transmisă de căpușe (TBE).

Moduri în care ne putem proteja:

  • În zona de pădure și în zonele frecventate de turme de oi/capre sau de căprioare sălbatice, copiii trebuie să poarte bluze și pantaloni lungi, de culoare deschisă, cu manșetele introduse în șosete
  • Utilizați produse insecticide speciale împotriva căpușelor
  • Pentru protecția împotriva encefalitei transmise de căpușă, există vaccin disponibil care se poate include în schema de vaccinare