Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie

Republica Moldova prelungește starea de urgență. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat, că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluțiile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Iun 3, 2023 - 17:23
Urmărește-ne peGoogle news
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie
Foto: Guvernul Republicii Moldova

„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse reţelele de apeduct şi canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare şi alte necesităţi.

De asemenea, sunt afectate reţelele electrice, ceea ce are un impact direct şi asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetăţeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric şi nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migraţional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.

Potrivit șefului Executivului din Republica Moldova, în astfel de condiții, este importantă capacitatea Cuvernului de a lua decizii imediate pentru a gestiona situațiile de urgență.

Dorin Recean a menționat și că, în iunie, guvernul ca finaliza o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordoanței de urgență, după modelul României. Ordonanța va crește eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului și va face fiecare hotărâre luată întrtr-o situație de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anualare în Parlament.

„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieşim din starea de urgenţă, dar să rămânem pregătiţi pentru orice situaţie neprevăzută, care necesită intervenţia imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.