Consiliul Legislativ a desființat proiectul de OUG prin care Executivul vrea să acorde majorări salariale de 585 de lei cadrelor didactice: Este neconstituțională!

Consiliul Legislativ a acordat aviz negativ de legalitate Ordonanței de Urgență care a fost aprobată astăzi, 1 iunie 2023, de Guvernul Ciucă. Consiliul Legislativ a constatat că actul normativ este neconstituțional, conform edupedu.

Iun 1, 2023 - 15:10
Urmărește-ne peGoogle news
Consiliul Legislativ a desființat proiectul de OUG prin care Executivul vrea să acorde majorări salariale de 585 de lei cadrelor didactice: Este neconstituțională!
Foto: Consiliul Legislativ

Reamintim că profesorii au respins ordonanța în cauză. Consiliul Legislativ a constatat că actul normativ este neconstituțional.

Se pare că ordonanța de urgență prin care Guvernul Ciucă încearcă să majoreze salariile profesorilor încalcă principiul neretroactivității, pentru că prevede în anexă creșteri salariale pentru anul 2022.

Astăzi, înainte de negocierile cu sindicatele din Educație, premierul Nicolae Ciucă a insistat că profesorii și elevii trebuie să se întoarcă în sălile de clasă.

„Suntem datori de Ziua Copilului să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să facem în așa fel încât să beneficieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală. Am convingerea că în urma acestor aproape două săptămâni în care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației și cred că ceea ce este cel mai important este să recunoaștem că suntem datori pentru a asigura viitorul copiilor noștri”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Apreciem că este momentul să recunoaștem că, astăzi, România nu-și mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente foarte importante pentru elevii din clasa a opta, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul și trebuie să intre în examenul de Bacalaureat, sunt aspecte pe care le-am avut și le avem în vedere, în continuare, astfel încât să intrăm în normalitate și să asigurăm o coerență, așa cum am spus, a întregului proces de transformare și de modernizare a educației din România (...)”, a mai spus premierul.