Guvernul se reunește azi în ședință pentru a aproba creșterea salariilor profesorilor, deși sindicatele au refuzat oferta

Guvernul se reuneşte, joi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba o Ordonanță de Urgență care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ, în condițiile în care sindicaliștii au anunțat, miercuri, că greva declanșată pe 22 mai continuă, refuzând propunerea conţinută de actul normativ.

Iun 1, 2023 - 09:49
Iun 1, 2023 - 09:51
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul se reunește azi în ședință pentru a aproba creșterea salariilor profesorilor, deși sindicatele au refuzat oferta
Foto: Guvernul României

Şedinţa de Guvern este programată la ora 12.00, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

Documentul prevede:

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta a fost anterior prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu.

Liderii sindicali din Educație au transmis Guvernului, miercuri seară, că angajații din Învățământ refuză oferta de creștere salarială înaintată și continuă acțiunea de protest.

„Oferta guvernului a ajuns în teritoriu, iar organizațiile județene și ale municipiului București ne-au spus clar că ea se respinge”, a anunțat Marius Nistor, la ieșirea de la negocierilor de la Palatul Victoria.

Profesorii au fost nemulțumiți în special de propunerea ca majorările salariale, prevăzute în noua lege a salarizării, să se facă eșalonat, în trei ani.

Solicitările profesorilor 

La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut: 

Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unice; 

Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.