Polițiștii acuză că România este condusă de afară: „Suntem bătaia de joc a Comisiei Europene!”

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a răbufnit după aflarea veștii că angajații MAI și ai MApN vor fi pensionați la 65 de ani. Sindicaliștii consideră că este o bătaie de joc a Comisiei Europene, care vrea să majoreze vârsta de pensionare pentru polițiștii români cu mult peste cea a polițiștilor din statele UE. Reprezentanții SNPPC au semnalat că România este condusă din afară și că nici Guvernul și nici președintele nu mai au vreo putere.

Mai 30, 2023 - 21:52
Urmărește-ne peGoogle news
Polițiștii acuză că România este condusă de afară: „Suntem bătaia de joc a Comisiei Europene!”
Foto: Poliția Română/imagine cu caracter ilustrativ

Polițiștii au luat foc după ce au auzit că vor ieși la pensie la 65 de ani, în condițiile în care speranța de viață în rândul acestora este de 62 de ani. Aceștia spun că nu poate fi pusă în practică o asemenea decizie a Comisiei Europene.

”Este imposibil să poți să gândești că poți să rămâi până la 65 de ani în sistem. Avem colegi care de 25-30 de ani stau la Frontieră, în ploaie, în vânt, în zăpadă. Avem speranța de viață de 62 de ani, pentru că avem foarte multe cazuri de polițiști uciși în timpul serviciului, foarte multe cazuri de polițiști decedați din cauza afecțiunilor medicale căpătate în timpul activității. Munca de noapte, în sărbători legale, sâmbăta și duminica, programul disproporționat și haotic creează foarte multe boli profesionale pentru colegii noștri. Nu știu cum se poate gândi cineva că un pompier, la 64 de ani, se urcă pe o scară și stinge incendiul sau că un polițist la 64 de ani aleargă și prinde niște infractori de 20-30 de ani, pe care trebuie să-i urmărească pe jos. Sunt niște lucruri care nu sunt ancorate în realitate și este imposibil de pus așa ceva în practică în România”, a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Acesta arată că polițiștii români vor să aibă niște reguli NATO, iar zona de pensii militare să rămână similară cu cea din UE și din NATO.

”Noi nu avem putere și cei care negociază pentru România acest PNRR nu au curajul să bată cu pumnul în masă și să spună că trebuie să avem condiții asemănătoare cu cele din statele UE și NATO și nu trebuie să fim bătaia de joc a nimănui. Noi, care suntem țară graniță a UE, cu un război la graniță, suntem bătaia de joc a Comisiei Europene, a Băncii Mondiale”, a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Sindicaliștii din MAI acuză Comisia Europeană că vrea să-i țină pe polițiști în continuare într-o zonă de slugărnicie și nu se ține cont de această speranță de viață foarte mică, nu se ține cont de condițiile pe care le-au avut românii după Revoluție, care, sub nicio formă, nu se compară cu condițiile din Vestul Europei sau din SUA. În UE, polițiștii și militarii ies la pensie la 48-52 de ani. În plus, în România se raportează cele mai multe cazuri de decese pe timp de pace din lume.

”Uitați-vă câte avioane prăbușite am avut, câte incidente. Ei vor să facă economii pe munca noastră, pe viața noastră. După ce că suntem un popor bolnăvicios, cu probleme, cu salarii foarte mici și cu condiții de trai și de muncă total diferite față de cele din Vestul Europei, ne pun să rezistăm până la 65 de ani. La noi, la populația generală, speranța de viață este de 74 de ani. În Franța, unde speranța de viață este de 80 de ani, au protestat că le-au mărit vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani. Noi se pare că suntem o țară condusă de afară, nu mai avem nicio putere nici la nivel de Guvern, nici la nivel de Președinție. UE vrea să ne pensionăm la o vârstă mai mare decât cea din statele Uniunii, pentru a respecta niște planuri foarte bine puse la punct de cei care conduc Comisia Europeană, Consiliul Europei, Uniunea Europeană. Primul care trebuie să înțeleagă este generalul Ciucă. Cum ar fi ca domnul general să se ducă pe tanc până la 65 de ani? Să vedem cât o să reziste acolo”, a afirmat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

Polițiștii spun că vor încerca, cumva, să blocheze sistemul și că nu sunt de acord nici cu creșterea vârstei de pensionare, nici cu noua modalitate de calcul a pensiei, care s-a stabilit acum.

”Practic, vor să ia ca bază de calcul pentru pensie ultimele 12 luni din activitate și să crească baza de calcul până la 300 de luni. Este o trecere mascată pe contributivitate, cu menținerea tuturor interdicțiilor și incompatbilităților din carieră”, a spus Mihai Zlat.

Acesta susține că cel mai grav este pentru cei care sunt în prag de pensionare, pentru că nu poți să schimbi modalitatea de calcul a pensiei în timpul carierei, când nu le-ai dat voie toată cariera să desfășoare alte activități, pentru a-și majora veniturile. Potrivit sindicaliștilor, orice fel de reglementare ar dori să facă, trebuie obligatoriu să o facă pe viitor, doar pentru cei care vor intra în sistem de la data promulgării legii.

Sursa: Național