Miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni, organizat de Sindicatele din Educație

Conform organizatorilor, la protest sunt aşteptaţi aproximativ 20.000 de participanţi. Sindicaliştii au transmis luni că nu renunţă la greva generală, care a început pe data de 22 mai. Mai mult, i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să rezolve conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvern.

Mai 30, 2023 - 11:12
Urmărește-ne peGoogle news
Miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni, organizat de Sindicatele din Educație
Foto: Fsli Romania / Facebook

'Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă', a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret', Marius Nistor.

Liderii sindicatelor din educaţie au propus luni ministrului Muncii Marius Budăi o nouă variantă de majorare salarială până la sfârșitul anului 223, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie. Mai mult, au transmis că aşteaptă cât mai repede 'un semnal din partea Guvernului'.

'Am repetat şi astăzi ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153.', a spus Simion Hăncescu.

'Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns', a zis, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, după discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Liderii sindicali au precizat că soluțiile trebuie luate cu începere din luna iunie deoarece amânarea lor va acutiza criza.