Balcanii pe un butoi cu pulbere - Soldații NATO, amplasați în jurul primăriilor din regiunile majoritar sârbe din Kosovo
Soldaţi NATO din forţa de menţinere a păcii au format luni cordoane de securitate în jurul a trei primării din Kosovo pentru a-i respinge pe sârbii care protestează împotriva instalării unor primari de etnie albaneză într-o zonă cu majoritate sârbă.
În Zvecan, poliţia kosovară de stat - formată în întregime din etnici albanezi după ce toţi sârbii au părăsit forţa anul trecut - a folosit gaze iritante pentru a respinge o mulţime de sârbi care a spart o baricadă de securitate şi a încercat să pătrundă cu forţa în clădirea municipalităţii, au spus martorii. În Leposavic, aproape de graniţa cu Serbia, soldaţii americani din forţele de menţinere a păcii au plasat sârmă ghimpată în jurul clădirii municipalităţii pentru a o proteja de sute de sârbi furioşi care se adună în apropiere.
Forţele NATO de menţinere a păcii au blocat, de aesemenea,, accesul în primăria din Zubin Potok pentru a o proteja de sârbii localnici supăraţi, au spus martorii. Sârbii, care formează majoritatea în nordul Kosovo, nu au acceptat niciodată declaraţia de independenţă din 2008 a regiunii faţă de Serbia şi încă consideră Belgradul capitala lor, la mai bine de două decenii după revolta albaneză din Kosovo împotriva dominaţiei represive sârbe.
Etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populaţia statului Kosovo în ansamblu, dar sârbii din nord au cerut de multă vreme implementarea unui acord din 2013, intermediat de UE, pentru crearea unei asociaţii de municipalităţi autonome în zona lor. Sârbii au refuzat să participe la alegerile locale din aprilie, iar candidaţii de etnie albaneză au câştigat primăriile în patru municipalităţi cu majoritate sârbă - inclusiv Mitrovica de Nord, unde luni nu au fost raportate incidente -, cu o prezenţă la vot de 3,5%.
Sârbii cer guvernului kosovar să îi îndepărteze pe primarii etnici albanezi din primării şi să permită administraţiilor locale finanţate de Belgrad să revină la sarcinile lor. Vineri, trei din patru primari au fost escortaţi în birourile lor de poliţişti, care au fost atacaţi cu pietre şi au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii. Duminică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut guvernului din Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia.
"Pristina trebuie să detensioneze şi să nu ia măsuri unilaterale, destabilizatoare". În urma unei discuţii telefonice cu coordonatorul politicii externe a UE, Josep Borrell, premierul kosovar Albin Kurti a postat pe Twitter: "Am subliniat că primarii aleşi vor oferi servicii tuturor cetăţenilor". Forţa NATO de menţinere a păcii a fost dislocaă în Kosovo după campania de bombardamente a NATO din 1999.
Sursa: DCNews