Raluca Turcan: Pensie ocupațională au cei din sistemul de apărare și ordine publică, iar pensii speciale, cele șase categorii: magistrați, parlamentari, aviatori, funcționari ai Curții de Conturi diplomați, funcționari parlamentari - Premierul Ciucă nu are pensie specială

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan susţine că premierul Nicolae Ciucă nu este beneficiar de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, ca urmare a carierei militare, și că orice ministru al Muncii s-ar decredibiliza dacă ar promite că aduce pensiile din sistemul de apărare la principiul contributivităţii: „Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie”.

Mai 27, 2023 - 18:50
Urmărește-ne peGoogle news
Raluca Turcan: Pensie ocupațională au cei din sistemul de apărare și ordine publică, iar pensii speciale, cele șase categorii: magistrați, parlamentari, aviatori, funcționari ai Curții de Conturi diplomați, funcționari parlamentari - Premierul Ciucă nu are pensie specială
Foto: Raluca Turcan/Facebook

Potrivit ultimei sale declarații de avere, premierul Nicolae Ciucă primește anual de la Armată o pensie de 214.990 de lei, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de lei pe lună.

Raluca Turcan a făcut aceste declarații sâmbătă, la Prima TV, întrebată câtă credibilitatea mai are PNL să vorbească despre tăierea pensiilor speciale, având în vedere că partidul este condus de un preşedinte cu pensie specială.

  • „Unu: preşedintele partidului Nicolae Ciucă, în opinia mea, ca fost ministru al Muncii, nu este deţinător de pensie specială, ci de pensie ocupaţională, fiind militar de carieră şi ieşind la pensie la apogeul carierei profesionale”, a spus Raluca Turcan.

Atenţionată că în PNRR pensiile militarilor sunt considerate pensii speciale, Raluca Turcan a răspuns:

  • „Nu. Când am creionat Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de la Ministerul Muncii a plecat la Ministerul Fondurilor Europene varianta foarte clar definită de pensie ocupaţională pentru pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică, iar pensii speciale - cele şase categorii (magistraţi, parlamentarii, aviatori, diplomaţi, personalul Curţii de Conturi, funcţionari parlamentari - n.r.) .
  • Din nefericire, la Ministerul Fondurilor Europene, în mod total netransparent şi fără să fim consultaţi, a fost inclusă o formulă ambiguă, dar care nu reprezintă viziunea mea ca fost ministru care a gestionat Ministerul Muncii în PNRR.
  • Au inclus acea variantă ambiguă şi au încercat oarecum să ofere informaţii incomplete Comisiei Europene cu privire la modul în care funcţionează aceste sisteme.
  • Sistemul de apărare şi ordine publică nu are componentă de contributivitate. Un ministru al Muncii serios se decredibilizează dacă vine şi spune: ”Le aduc la contributivitate!”. Care contributivitate? Vrei să laşi oamenii din sistemul de apărare şi ordine publică fără pensii? Este o nebunie. Ei au un sistem propriu de calculare a banilor pentru pensie, au un sistem propriu de plată şi pensiile se plătesc din bugetele ministerelor de resort”.

Întrebată dacă îl acuză pe fostul ministru USR al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, că a introdus pensiile militarilor în categoria pensiilor speciale, Raluca Turcan a spus că nu acuză pe nimeni, dar „aceasta este realitatea”:

  • „Din punctul meu de vedere, sistemul de apărare şi ordine publică este beneficiar de pensii ocupaţionale. Mai mult decât atât, există toate argumentele pentru a nu destabiliza aceste sisteme mai ales acum, cu un război în apropiere, cu sisteme funcţionale de siguranţă şi ordine publică şi în ţări similare.
  • De ce în alte ţări nu-i consideră speciali şi nu i-au bulversat prin măsuri de reformă şi noi, aici, am indus oarecum o temă de „hate”, de ură în spaţiul public împotriva acestor sisteme?”.