Ministerul Justiției le promite deținuților un „tratament uman și corect” - Vor fi construite două noi penitenciare la Unguriu județul Buzău și Berceni județul Prahova

Ministerul Justiţiei a anunțat vineri, 26 mai, că au fost lansate licitaţiile pentru construcţia a două penitenciare, urmând să fie create astfel 1.900 noi locuri de detenţie.

Mai 26, 2023 - 19:55
Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Justiției le promite deținuților un „tratament uman și corect” - Vor fi construite două noi penitenciare la Unguriu județul Buzău și Berceni județul Prahova
Imagine cu caracter ilustrativ

Valoarea totală a investiţiilor este de 175 de milioane de euro, iar penitenciarele vor fi funcţionale peste patru, respectiv cinci ani.

”Administraţia Naţională a Penitenciarelor, instituţie subordonată Ministerului Justiţiei, a lansat, în cursul acestei săptămâni, două licitaţii importante pentru construcţia de penitenciare. Aceste proiecte fac parte din eforturile de modernizare a infrastructurii penitenciarelor din ţară şi au ca scop crearea de noi locuri de cazare pentru deţinuţi. Cele două penitenciare vor fi construite în localităţile Unguriu şi Berceni şi vor beneficia de investiţii în valoare totală de 175 de milioane de euro”, a transmis, într-un comunicat de presă, ministerul.

Penitenciarul Unguriu, din judeţul Buzău, va fi cu regim deschis şi semideschis şi va avea 900 de locuri de cazare. Bugetul estimat este de 228 de milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro). Lucrările de construcţie vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcţional în 2027.

Penitenciarul din Berceni, judeţul Prahova, va fi unul de maximă siguranţă, cu 1.000 de locuri de cazare şi va avea un regim închis. Bugetul estimat este de 640 de milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro). Durata lucrărilor de construcţie este de cinci ani, iar finanţarea va proveni din fonduri externe şi de la bugetul de stat.

Ambele proiecte sunt finanţate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenţie în sistemul penitenciar din România.

”Ministerul Justiţiei şi Administraţia naţională a Penitenciarelor sunt dedicate continuării eforturilor pentru îmbunătăţirea sistemului penitenciar şi pentru asigurarea unui tratament uman şi corect pentru deţinuţi, în conformitate cu normele şi standardele internaţionale. Construcţia celor două penitenciare face parte din Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, aprobat de Guvernul României prin Memorandumul Planul de acţiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmives şi alţii împotriva României, precum şi a hotărârilor pronunţate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, plan care prevede investiţii în infrastructura fizică a unităţilor penitenciare”, a arătat MJ.

Planul de acţiune 2020-2025 presupune crearea, până la finele anului 2025, a 7.849 de locuri de deţinere şi modernizarea a 946 de locuri de cazare existente, lucrări finanţate de la bugetul de stat, prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 şi din împrumutul rambursabil de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.