Mulți câini suferă de temeri și fobii - Cele mai frecvente motive pentru care un câine este speriat

Mulți câini suferă de temeri și fobii. Aceste fobii pot avea o varietate de cauze, inclusiv o lipsă de socializare timpurie sau o experiență negativă. Semnele de frică la câini includ tremuratul, salivatul, lătratul, comportamentul distructiv și, în unele cazuri, agresivitatea.

Mai 26, 2023 - 11:09
Urmărește-ne peGoogle news
Mulți câini suferă de temeri și fobii - Cele mai frecvente motive pentru care un câine este speriat
Imagine cu caracter ilustrativ

Cele mai frecvente motive pentru care un câine este speriat includ:

Frica de tunet

Astrafobia, frica de tunet, este foarte frecventă la câini. Gradul acestei frici poate fi diferit de la câine la câine. Unii pot avea doar o ușoară frică de tunet. În acest caz, un câine poate tremura ușor sau puteți observa că are urechile lăsate în jos, ochi largi și o coadă ascunsă în timpul unei furtuni. Alți câini pot avea o fobie mai severă care îi determină să se ascundă, să devină distructivi sau chiar să-și piardă controlul asupra intestinelor sau vezicii urinare, notează The Spruce Pets.

Câinii cu astrafobie pot sau nu să se teamă de alte zgomote puternice. Mulți câini au o fobie generală de zgomot. Devin fricoși când aud tunete, artificii, muzică tare, camioane care conduc pe drum și așa mai departe.

Frica de artificii

O altă fobie comună pentru câini este frica de artificii. Sunetele puternice și imprevizibile, precum și spectacolele de artificiil îi fac pe mulți câini să tremure de frică. Această frică poate chiar să facă ca un câine să fugă și să se piardă.

Pentru unii câini, obișnuirea cu sunetul artificiilor poate elimina fobia. Câinii cu fobie severă a artificiilor ar putea avea nevoie să fie tratați cu medicamente anti-anxietate sau sedative.

Frica de a fi lăsat singur 

Frica de a fi lăsat singur acasă este denumită anxietate de separare. Câinii care suferă de anxietate de separare tind să manifeste un comportament distructiv imediat ce stăpânii lor părăsesc casa. 

O schimbare în comportamentul proprietarului câinelui poate ajuta la atenuarea temerilor unui câine. Pur și simplu făcând schimbări în obiceiurile lor înainte de a părăsi casa și rămânând discreți când pleacă și se întorc acasă, proprietarii de câini pot atenua o parte din anxietatea câinelui. Desensibilizarea, procesul prin care câinele se obișnuiește încet să fie lăsat singur acasă, poate fi, de asemenea, benefic pentru câinii care suferă de anxietate de separare.

Dacă anxietatea de separare este severă, uneori este justificată medicația pentru animal.

Frica de veterinar

Este oarecum obișnuit ca patrupezilor să le fie frică să meargă la medicul veterinar. 

Dacă nu sunt implicate alte fobii, frica de veterinar poate fi tratată pur și simplu prin aducerea unui câine la veterinar pentru câteva vizite care nu implică o examinare. Oferă-i multe laude și răsfață-l dacă patrupedul tău rămâne calm.

Frica de a merge în mașină

Unora le este frică să urce în mașină. Această teamă se datorează adesea lipsei de expunere timpurie la plimbările cu mașina. Se poate dezvolta, de asemenea, după experiențe negative pe care le-au mai avut atunci când au mers în mașină, cum ar fi mersul în autoturism pentru a fi lăsat la un adăpost sau mersul pentru o vizită la medicul veterinar.

Frica de a urca și de a coborî scările

Un proprietar de câine poate să nu-și dea seama că patrupedul său are frică să urce și să coboare scările până în momentul în care acesta face pauze în timp ce se apropie de trepte. Această fobie se datorează aproape întotdeauna lipsei de socializare și expunere timpurie. Un câine care nu vede scări atunci când este mic poate dezvolta o teamă de a le urca și de a le coborî atunci când le întâlnește mai târziu în viață. Unii câini pot depăși această frică dacă transformi urcarea și coborârea treptelor într-un joc. Alți câini ar putea avea nevoie să învețe să meargă pe scări pas cu pas. Acest lucru va necesita timp.

Câinii mai în vârstă pot deveni reticenți în a folosi scările dacă au artrită sau alte probleme de mobilitate, așa că asigurați-vă că excludeți problemele medicale pentru acest comportament. Dacă un câine a căzut pe scări în trecut, aceasta poate fi, de asemenea, o cauză a fricii.

Frica de bărbați

În unele cazuri, această frică poate proveni din cauza unui abuz. Cu toate acestea, este mai frecvent din cauza lipsei de socializare. Câinii care nu au petrecut mult timp în preajma bărbaților s-ar putea să se teamă de vocile lor mai profunde, de corpurile mai mari și chiar de părul facial.

Câinii cărora le este frică de bărbați ar trebui să fie desensibilizați încet față de bărbați într-un mod neamenințător. Rețineți că un câine fricos poate mârâi sau mușca pe cineva ca urmare a acestei frici. Poate dura un timp să treacă peste această frică.

Frica de străini

Frica de străini este asemănătoare cu frica de bărbați, dar în acest caz, un câine se poate teme de oricine nu cunoaște. Aceasta poate fi o problemă dificil de depășit, deoarece este imposibil să-ți înveți câinele să accepte fiecare persoană nouă. Forțarea unui câine fricos să accepte un străin ar putea să-l facă să devină agresiv.

Frica de copii

Câinii dezvoltă o teamă de copii din mai multe motive. Cel mai frecvent, se datorează lipsei expunerii timpurii la copii. Încercați tot posibilul să vă expuneți câinele în fața copiilor de toate vârstele.

Câinii cărora le este frică de copii este posibil să fi avut experiențe negative cu copiii. În timp ce intențiile unui copil pot fi bune, un câine poate interpreta afecțiunea ca pe o amenințare. Este posibil ca unii câini să nu înțeleagă zgomotele sau mișcările unui copil, sau dimensiunea lor mică. Proprietarii care au de-a face cu un câine cu frică de copii ar trebui să consulte un dresor de câini pentru a lucra la această fobie.

Frica de obiecte

Unii câini dezvoltă o teamă de un anumit obiect: aspiratorul, decorațiunile de sărbători, jucăria unui copil, echipamente de construcții și multe altele. De foarte multe ori acest tip de frică nu este mare lucru, deoarece multe obiecte pot fi pur și simplu mutate. În anumite cazuri, însă, poate fi problematic.

Sursa: DCNews