Avertizare ANM: Cod galben de furtuni în 27 de judeţe și în Capitală - Harta zonelor vizate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a emis, joi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Alerta meteo va intra în vigoare la ora 12.00 şi va fi valabilă până la ora 23.00. Sunt afectate 27 de judeţe și Capitala.

Mai 25, 2023 - 12:55
Urmărește-ne peGoogle news
Avertizare ANM: Cod galben de furtuni în 27 de judeţe și în Capitală - Harta zonelor vizate
Foto: ANM

”Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale în Oltenia, dealurile Banatului, Crişanei, în Transilvania, Muntenia, Moldova şi Dobrogea”, anunţă ANM.

Conform meteorologilor, va cădea grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...25 l/mp şi izolat de peste 30-40 l/mp.

”Intensificări ale vântului, cu rafale în general de 50-70 km/h şi vijelii se vor semnala mai ales în estul şi sud-estul teritoriului”, au precizat meteorologii.

De asemenea, astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în celelalte regiuni. Conform ANM, vremea rea va afecta 27 de judeţe și Capitala.

Un nou ciclon mediteranean ajunge în România în următoarele zile. Meteorologii anunță furtuni violente și căderi de grindină.

Joi, 25 mai, vremea va fi caldă în majoritatea zonelor, dar și în general instabilă.

"Instabilitatea atmosferică se va manifesta mai ales după-amiza și seara, prin înnorări temporar accentuate și intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 50-70 km/h), vijelii și grindină, local la munte, în Transilvania, dealurile Crișanei și Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei și pe arii restrânse în rest. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp. Noaptea aria ploilor se va restrânge, iar acestea se vor semnala pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în centru, sud și est", anunță ANM.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 28 grade Celsius, iar cele minime între 7 și 17 grade Celsius, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. Dimineața și noaptea izolat va fi ceață îndeosebi în vest și centru.

"Această masă de aer cu proprietăți pentru instabilitatea atmosferică va se va menține pe tot parcursul săptămânii și vom avea astfel de manifestări aproape în fiecare după-amiază, cu precădere în jumătatea de sud a teritoriului, în condițiile în care și temperaturile vor fi destul de ridicate. La amiază vor mai atinge valori de 27-28, poate chiar 29 grade", a spus Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

În București, conform ANM, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales în orele serii și din nou spre sfârșitul nopții când vor fi ploi de scurtă durată, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatură maximă va fi de 28 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 13 și 15 grade Celsius.