Percheziții ale polițiștilor și procurorilor DIICOT pentru destructurarea unui grup infracțional organizat într-o companie de stat condusă de nepoata unui fost director SRI

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 39 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, din subordinea Ministerului Energiei. Mai mulţi angajaţi ai acesteia ar fi făcut peste 400 de achiziţii fictive în numele companiei, însușindu-şi banii.

Mai 24, 2023 - 15:08
Urmărește-ne peGoogle news
Percheziții ale polițiștilor și procurorilor DIICOT pentru destructurarea unui grup infracțional organizat într-o companie de stat condusă de nepoata unui fost director SRI
Foto: reporteris.ro

”La data de 24 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, pun în aplicare 39 de percheziţii domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor”, anunţă, miercuri, Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

La rândul lor, procurorii DIICOT precizează că, în cursul lunii mai 2020, funcţionari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

”În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au adus profit acestora. Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupului infracţional, persoane care au aderat la grupul infracţional sau persoane apropiate de membrii grupului infracţional, prin atribuire directă în platforma SEAP”, au mai transmis autorităţile judiciare. 

Potrivit acestora, bunurile sau produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.

”Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele sau serviciile din cadrul companiei naţionale de stat - Structura centrală sau către unităţile subordonate - Sucursale regionale şi Puncte de lucru teritoriale. În această modalitate, grupul infracţional organizat, care a acţionat, din luna mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 de achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile)”, se mai arată în comunicatul de presă.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi duse, în vederea audierii, 19 persoane.

Ioana Timofte, directoarea Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR, fostul ISCIR), este absolventă a unei universități private din Iași și nepoată a fostului director SRI, Radu Timofte.

”Salariul său este aprobat tot politic de către reprezentantul AGA: 54.000 de lei net/lună. Aceasta a făcut facultate la privat, apoi a dat faliment scurt cu o afacere la Iași, după care a intrat în grațiile liderilor politici de la București. Ioana Timofte are trei mașini, și-a luat o Tesla S de 90.000 de euro, deține două apartamente totalizând 300 mp în București, mai multe case, terenuri și bijuterii de 80.000 de euro”, relatează Reporter IS